ACNEWS

Műtét közben molesztálják a sebésznőket

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A női sebészek azt állítják, hogy a kollégáik szexuálisan zaklatják, bántalmazzák és egyes esetekben megerőszakolják őket.
Hirdetés
Ad image

Egy tanulmány szerint az NHS (National Health Service) kórházakban a mai napig előfordul, hogy a női gyakornokokat idősebb férfi sebészek bántalmazzák. Az eredmények sokkolóak.

Mint kiderült, többször előfordult, hogy a nőket műtét közben fogdosták, hogy férfi sebészek a homlokukat a mellükhöz törölték, és hogy férfiak erekciójukat a női személyzethez dörzsölték. Egyeseknek karrierlehetőséget ajánlottak a szexért cserébe.

A kutatóknak válaszoló sebésznők közel kétharmada mondta, hogy az elmúlt öt évben szexuális zaklatás célpontja volt, egyharmadukat pedig szexuálisan bántalmazták kollégái. A nők azt mondják, attól tartanak, hogy az incidensek bejelentése árt a karrierjüknek – írja a BBC.

Széles körben elfogadott, hogy az ilyen viselkedést a hallgatás kultúrája köti gúzsba. A sebészképzés a műtőben dolgozó vezető kollégáktól való tanulásra épül, és a nők elmondták, hogy kockázatos beszélni azokról, akiknek hatalmuk és befolyásuk van a jövőbeli karrierjükre.

A felmérésben sebészeket – férfiakat és nőket – kértek fel teljesen névtelenül a részvételre, és 1434-en válaszoltak. A válaszadók fele nő volt:

  • A nők 63%-a volt már szexuális zaklatás célpontja kollégái részéről.
  • A nők 30%-át érte szexuális zaklatás egy kolléga részéről.
  • A nők 11%-a számolt be a karrierlehetőségekkel kapcsolatos kényszerített fizikai kontaktusról.
  • Legalább 11 nemi erőszakról számoltak be.
  • A nők 90%-a és a férfiak 81%-a volt szemtanúja valamilyen szexuális visszaélésnek.

A jelentés szerint a férfiak is ki vannak téve e viselkedés egy részének: 24%-ukat zaklatták szexuálisan.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés