ACNEWS

Sétálj sofőr: ritkítják a parkolóautomatákat Budapesten

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A fővárosi önkormányzatnak tavaly 868 millió forint bevétele volt a parkolásból. A főpolgármester-helyettes viszont kevesli az összeget. Mégis ritkitják az automatákat.
Hirdetés
Ad image

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő utakon és tereken 7674 darab parkolóhely után szednek parkolási díjat. A bevételeket egyéni megállapodás alapján számolják el, miután levonják a parkolóórák üzemeltetési díját.

A budapesti önkormányzat 2019-ben 709,9 millió forintot, 2020-ban 947,3 milliót, míg 2021 első félévében – amikor januártól május végéig ingyenes volt a parkolás – közel 41,1 milliót szedhettek be ebből. Az iparági becslések szerint viszont a kerületekhez befolyt valós bevétel már évekkel ezelőtt is jóval 1 milliárd forint felett lehetett.

„Több hónapig dolgoztunk a modell kialakításán, amely alapján elsőként a VI. kerületi önkormányzattal kötöttünk megállapodást, de együttműködés esetén valamennyi, fizető parkolókat üzemeltető kerületre kiterjesztenénk a rendszert” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki reformértékűnek tartja az új modellt.

A fővárosi vezetés kiköti, hogy a parkolóautomatákat csak erős közérdek alapján lehet a korábbi rendeletben rögzítettnél – 250 méternél – sűrűbben telepíteni, sőt a meglévőket is ritkíthatják.

A parkolásüzemeltetés költségeinek visszaszorítása érdekében a főváros felső plafont vezet be a parkolásüzemeltetés indokolt költségére.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés