ACNEWS

Sikoltoznak a szomjúságtól a betegek a gázai kórházban

Illusztráció Fotó: pixabay
Illusztráció Fotó: pixabay
A Gázai övezet izraeli katonák által lerohant fő kórházának igazgatója szerint az intézményben elfogyott az oxigén és a víz, és a betegek "sikoltoznak a szomjúságtól".
Hirdetés
Ad image

Abu Salmiya szerint a körülmények tragikusak az Al-Shifában, ahol több mint 650 beteg, 500 egészségügyi dolgozó és 5000 kitelepített ember tartózkodott eredetileg.

Elmondása szerint izraeli tankok vették körül a gázai kórházat, drónok zümmögnek a fejük felett, és izraeli katonák mozognak odabent, miközben a komplexum átkutatása már több napja tart – írja a BBC.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász elleni hadművelet „diszkréten, módszeresen és alaposan” zajlik. Egy kórházban rekedt újságíró telefonon azt mondta a BBC munkatársának, hogy az izraeli csapatok „mindenütt ott vannak, minden irányba lőnek”.

A BBC-nek nem volt lehetősége független módon ellenőrizni a jelentést.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán kora reggel kezdték meg a rajtaütést az Al-Shifa ellen. Csütörtökön azt mondták, hogy találtak egy „működő alagútaknát és egy járművet, amely nagy mennyiségű fegyvert tartalmazott”. Abu Salmiya szerint az izraeli csapatok felrobbantották az Al-Shifa fő vízvezetékét.

„A mesterlövészek miatt senki sem tud egyik épületből a másikba menni, és megszakadt a kommunikáció a kollégák között” – mondta.

Khader korábban, csütörtökön azt mondta a BBC-nek, hogy az izraeli csapatok „megrohamozták az összes részleget”, lerombolták az épület falának déli részét és tucatnyi autót dózeroltak el.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint izraeli buldózerek „lerombolták az orvosi komplexum déli bejáratának egy részét”.

Izrael nagyszabású katonai hadjáratot indított a Gázai övezetben a Hamász megsemmisítésére. Megtorlásul a több száz fegyveres által elkövetett október 7-i, határokon átnyúló támadásért. Izrael a Hamászt terrorista csoportnak tekinti, akárcsak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Amióta Izrael megkezdte ellentámadását, a gázai Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint legalább 11 400 ember halt meg a területen. Az ENSZ pedig „humanitárius katasztrófára” figyelmeztetett.

„A katonák épületről épületre haladnak előre, minden egyes emeletet átvizsgálnak, miközben több száz beteg és egészségügyi személyzet tartózkodik a komplexumban” – közölte egy tisztviselő csütörtök este egy frissítésben. A tisztviselő megismételte az IDF azon állítását, hogy a komplexumban „jól elrejtett terrorista infrastruktúra” van.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés