ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Simán lepofozza a macskát a legidősebb magyar tyúk

Fotó: Jakab Anna/Facebook
Fotó: Jakab Anna/Facebook
Ki hinné, 13 éves a legidősebb magyar tyúk, kicsit süket, de anyakirálynő módon tart rendet a baromfiudvarban.
Hirdetés
Ad image

Ki hinné, már 13 éves Magyarország legöregebb tyúkocskája, Mami, aki megkergeti a macskát és anyakirálynőként tart rendet a Somogy vármegyei falucska baromfiudvarában. Míg a szakemberek szerint egy házi tyúk életkora 5-10 év, addig Anna kedvence már a 13-ik életévét tapossa. A matuzsálemi korú tollas jószág a nyugdíjasok nyugodt életét éli. Mami biztosan nem kerül a fazékba.

Nem kerül a fazékba

„Mami biztosan nem kerül majd a fazékba. Ha egyszer eltávozik az élők sorából, akkor illő módon búcsút veszünk tőle. Az udvar szélén, a patak partján temetjük el őt – ígérte az AcNews-nak Anna. Akinek hét tyúk kapirgál a kertjében, Pampi kutyus vigyáz rájuk. A kutyus sorsa is egyedi, amikor a gazdája meghalt, magától besétált Anna udvarába, és hanyatt dobta magát.

Mami különösen akkor vérmes, ha a macska a pár napos csibék körül ólálkodik. Ugyanis a cica simán megenné a védtelen jószágokat. Szerencsére a baromfiudvar tollas anyakirálynője a jó egészségnek örvend, ugyanolyan fürgén szaladgál az udvaron, mint a leszármazottjai. Akkora tiszteletnek örvend, hogy amikor osztozkodni kell az ennivalón, minden alattvalója udvariasan odaengedi.

A legfelső rúdon uralkodik

„Tudom, hogy ritkaság számba megy, ezért megosztom itt a legalább 13 éves őfelsége anyakirálynőt, a tyúkok és az ő megöregedésük téma kapcsán. Évente háromszor körülbelül három hétig tojik naponta. Aztán fogja magát és elkotlik. Tavaly még költeni is engedtem. Idén már nem, mert kiderült hogy egy kicsit süket, nem hallja ha valamelyik csibe beszorul valahová, vagy ha véletlen rááll valamelyikre. Viszont ha meglátja a macskát, simán nekimegy. Úgy szalad, mint a többiek – írta a közösségi oldalán Anna.

„A tolla fényes fekete. A hangja az nagyon öreges, vékony sípoló kvartyogás. Azért tartom meg,, mert négy éve nagyon beteg lett. Fél évig náthás volt és nagyon sok probléma volt vele. Azóta kicsit nehezebben kap levegőt, néha nyitott csőrrel, sípolva lélegzik. De nagyon megszerettem. Szóval ő a nyugdíjas nálam. Örök élet meg egy nap. A legfelső rúdon ül, bármelyik csajt lepofozza, ha valami nem tetszik neki, pedig kisebb náluk. Beül a kotlósok mellé segíteni. Igazi anyakirálynő, mindenki anyukája” – tette hozzá Anna.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés