ACNEWS

Sojgu szemlét tartott az invázióban bevetett orosz erőknél

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz hadseregcsoportosulásnál - közölte vasárnap az orosz katonai tárca.

Hirdetés
Ad image

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz hadseregcsoportosulásnál – közölte vasárnap az orosz katonai tárca.

A beszámoló szerint Sojgu különös figyelmet fordított a hadművelet teljes körű támogatásának megszervezésére és az orosz katonák számára az ideiglenes állomáshelyeken szükséges életkörülmények megteremtésére. A miniszter kamerák előtt az Orosz Föderáció Hőse Aranycsillaga és Bátorságrend kitűntetéseket is átadott. A szemle helyszínét a közlemény nem nevezte meg.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben elmondta, hogy június 25-én Szeverodonyeck és Borivszke város mellett Voronove és Szirotyin települések is a Moszkva által függetlenként kezelt Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alá kerültek.

Közölte, hogy az elmúlt nap folyamán precíziós levegő-föld rakéták és Kalibr manőverező robotrepülőgépek nagy erejű csapást mértek az ukrán szárazföldi erők kiképző 169. központjára a Csernyihiv megyei Deszna falunál közelében, a légi támadócsapatok 199. kiképző központjára a Zsitomir megyei Teterevkánál, valamint az ukrán fegyveres erők 184. kiképző központjára a Lviv megyei Sztarics közelében. Állítása szerint csapás következtében az ukrán stratégiai tartalékához tartozó 65. és 66. gépesített gyalogsági dandár és 46. légi mozgékonysági dandár teljesen elvesztette harci hatékonyságát, így ezen alakulatoknak a harci övezetbe való átcsoportosítása meghiúsult.

A harcászati légierő gépei 286, a tüzérségi egységek pedig 62 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Utóbbiak emellett két vezetési posztot és négy lőszerraktárt is megsemmisítettek. A lövegelhárítási művelet keretében a az orosz légierő precíziós fegyverei tíz rakéta-sorozatvető szakaszra sújtottak le.

Konasenkov szerint a légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében több mint 720 „nacionalista” életét vesztette, 12 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, valamint 16 speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők újabb sikertelen kísérletet tettek arra, hogy légi- és rakétacsapást hajtsanak végre a Kígyó-sziget ellen, amelynek helyőrsége sértetlen maradt, viszonyt Pancir-Sz légvédelmi rakétarendszerekkel lelőttek egy Szu-25-ös repülőgépet és 12 rakétavető-lövedéket.

A légvédelem beszámolója szerint nyolc drónt és 19 többszörös rakétavető-lövedéket lőtt le. Légiharcban az ukrán légierő elvesztette egyik MiG-29-es repülőgépét.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 215 repülőgépet, 132 helikoptert, 1363 drónt, 350 légvédelmi rakétarendszert, 3809 harckocsi és egyéb páncélozott harcjárművet, 682 rakéta-sorozatvetőt, 3012 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3864 speciális katonai járművet veszítettek. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés