ACNEWS

Sokkoló: a legtöbb pilóta elalszik munka közben

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy felmérés szerint négy pilótából hármat sújtott már a pilótafülkében a mikroalvás.
Hirdetés
Ad image

Júliusban az Európai Pilótaszövetség (ECA) 31 európai ország 6893 pilótáját kérdezte meg arról, hogy az előző négy hétben előfordult-e már olyan, hogy szolgálat közben akaratlanul elaludtak néhány másodpercre. Aggasztó módon a válaszadók többsége igennel válaszolt.

Közel felük (49,6 százalék) azt mondta, hogy a felmérést megelőző négy hétben egy-négy alkalommal szenvedett a mikroalvástól. 17,4 százalék öt-kilenc alkalommal, 6,6 százalék tíz-tizenkilenc alkalommal, 2,2 százalék pedig húsznál is többször tapasztalta ezt. A válaszadóknak csak mintegy negyede (24,1 százalék) nem tapasztalt még soha ilyen fáradtságrohamot.

Mint azt az Aero Telegraph című magazin is írja, az adatok azért különösen aggasztóak, mert a csúcsszezon előtti időszakra vonatkoznak, amikor a stressz-szint sokkal alacsonyabb. A felmérés a mikroalvás problémájának lehetséges okait is megpróbálja meghatározni. A megkérdezett pilóták 34,8 százaléka mondta azt, hogy a kérdéses időszakban gyakran nem volt elég ideje pihenni a repülések között. További 38,2 százalék azt mondta, hogy alkalmanként nem eléggé kipihenten mentek dolgozni – írja a blick.ch.

„A jelentés ismét világossá tette számunkra, hogy a pilótákat csúcsidőben érő stressz és megterhelés gyakran meghaladja a biztonsági szempontból elfogadható mértéket” – mondta Stefan Herth, a német Gewerkschaft des Cockpitpersonals (pilótafülkében dolgozók – a szerk.) szakszervezetének elnöke. A mikroalvás és a teljes kimerültség nem megengedhető. „A törvényes határértékek nem lehetnek a repülési műveletek tervezésének célpontjai. A politikusoknak és a hatóságoknak ezt megfelelő szabályozással kell biztosítaniuk.”

A légitársaságok akut munkaerőhiánnyal küzdenek. A koronavírus-járvány miatt a légitársaságok sok pilótát engedtek korengedménnyel nyugdíjba vonulni, vagy egszerűen elbocsátották őket. Most, hogy az emberek újra ugyanannyit repülnek, mint a járvány előtt, kiderült, hogy a légitársaságoknak nincs elegendő személyzete. Az Oliver Wyman tanácsadó cég tanulmánya szerint jelenleg világszerte közel 19 000 pilóta hiányzik. A tanulmány szerint a probléma a következő néhány évben tovább fog súlyosbodni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés