ACNEWS

Sokkoló: euróban mérik már a balatoni szállások árát

Drágább lett a belföldi nyaralás, de ez a magyarokat nem érdekli – rekordmagas az előfoglalások száma.

Hirdetés
Ad image

Drágább lett a belföldi nyaralás, de ez a magyarokat nem érdekli – rekordmagas az előfoglalások száma.

Akár negyven százalékos drágulással is számolhatunk némely szálláshely esetében. Mindeközben több szállásadó euróhoz köti az árakat – derült ki a napi.hu legfrissebb cikkéből.

A meredeken zuhanó forint, a kilövő energiaárak, és az inflációval járó emelkedett munkadíjak ellenére továbbra is stabil a kereslet a belföldi utazásra a foglalások alapján.

Az eddig beérkező foglalások is 40 százalékos növekedést mutatnak a tavaly időarányosan idáig megtett előfoglalásokhoz képest. Mindezt azt mutatja, hogy idén előbb kezdték meg a vendégek lefoglalni a nyári időpontokat a tavalyihoz képest. Ennek az is lehet az oka, hogy a Balatonon sok helyen a kereslet határozza meg elsősorban az árak szintjét, éppen ezért nem mindegy, ki mikor és hova foglal.

A legfelkapottabb szállástípusok jelenleg az apartmanok, ezt követik a vendégházak, hotelek. Panzióban a szálláskeresők mindössze 11 százaléka foglal szállást.

A Balaton térségében átlagosan 13 ezer forint lesz egy éjszaka egy főnek, de ez településenként, szállástípusonként és konkrét szálláshelyenként is változhat. Egyes kategóriák esetében várhatóan maradnak a tavalyihoz hasonló árak, például a magán és egyéb szálláshelyek körében korántsem biztos, hogy mindenki fog emelni. Sokan egyébként a korábbi években már forint-euró árfolyamhoz kötötték az áraikat, még ha nem is hivatalosan. A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és mekkora összeggel érdemes vagy szükséges még emelni az árakat – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés