ACNEWS

Kiszáradás fenyeget: sokkolóan nő a sör ára

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Köztudott, hogy a magyarok egyik kedvence a folyékony sör. De sajnos ez egyre drágább. Közel állunk ahhoz, hogy le mondjunk róla.
Hirdetés
Ad image

A Visual Capitalist felmérése szerint, Magyarország áll 21. helyen a világ sörfogyasztási viszonylatában. Ez azt jelenti, hogy évente 69 liter sört isznak meg a magyarok fejenként.

Éppen ezért nagyon szomorú, hogy az európai sördrágulás egyre csak nő. Egyetlen év alatt a lager típusú sörök csaknem negyven százalékkal kerültek többe az Eurostat adatai szerint. A drágulás persze nem csak minket érintett: Litvániában vagy a szintén sörnagyhatalomnak számító belgiumban is jelentős drágulás ment végbe, ám ezek a húsz százalékot sem érték el – írja a Pénzcentrum.

2022 decemberében még 304 forintba került egy doboz világos sör, idén januárban viszont már 343 forint volt az átlagár. Egyik hónapról a másikra igen erős áremelést hajtottak végre a magyar boltok kivétel nélkül. A legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök mostanra már 400 vagy annál is több forintba kerülnek, és szép lassan tovább emelkedik az áruk.

A KSH júliusi jelentése szerint egy év alatt a szeszesitalok átlagára 19,6 százalékkal nőtt országosan. Ez pedig nyilvánvalóan kihatott a hazai serfőzdék forgalmára is.

„A sör szezonális termék, különösen igaz ez egy olyan országban, ahol a turisztikai szektor igen jelentős szerepet visz. Az idei nyár legjellemzőbb sajátossága, ami a sörre is kihat, hogy a kiskereskedelmi és vendéglátóipari forgalom a magas infláció hatására csökkent. Ez a prémium/szuperprémium szegmensben érintett kisüzemi söröket az átlagnál kevésbé érinti, de jó esetben is csak a korábbi évek számai hozhatóak, semmiképp sincs érdemi növekedés” – jelezte a portálnak a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés