ACNEWS

Sorra születnek az árvák Gázában

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A palesztin anyák az energiahiány miatt halnak meg szülés közben, már az inkubátorok sem működnek.
Hirdetés
Ad image

Az apró csecsemők, akiket túlméretezett pelenkáik fojtogatnak, sorban fekszenek egy alumíniumfóliával bélelt közönséges kórházi ágyban. A koraszülöttek szinte mindegyikének kiállnak a bordái. A fólia egy rögtönzött megoldás arra, hogy megpróbálják a meleget bent tartani, és megakadályozzák, hogy a csecsemők – akik egyenként csak néhány kilót nyomnak, és inkubátorban kellene lenniük – kihűljenek.

A palesztin orvosok szerint a legnagyobb gázai al-Shifa kórházban 39 csecsemőből már három meghalt. Elfogyott az üzemanyag, és az inkubátorok kikapcsoltak. A Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint összesen 32 beteg halt meg azóta, hogy szombaton kifogyott az üzemanyag az al-Shifa sürgősségi generátorából.

A kiterjedt komplexumot, amelyet Izrael azzal vádol, hogy a Hamász fegyveresei földalatti alagúthálózat fedezésére használják, izraeli tankok és csapatok vették körül. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász ellen harcol a kórház környékén. Ott ahol nincs áram, víz, élelmiszer, gyógyszerek és felszerelés.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik sebésze, aki az al-Shifa kórházban dolgozott, üzenetet küldött, amelyben azt írta: „A kórházban nagy a baj. Egy mesterlövész is megtámadta a betegeket, lőtt sebeik vannak, hármat közülük megoperáltunk … A helyzet nagyon rossz, embertelen. Ez egy zárt terület, senki sem tud rólunk”.

Dr. Medhat Abbas, az al-Shifa igazgatója és a gázai egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztviselője elmondta, hogy a kórházban lévő koraszülött csecsemők közül négynek nincs anyja. Sürgősségi császármetszéssel születtek, miközben sérült anyjuk haldoklott.

„Az túlélésükhöz ugyanolyan hőmérsékletre van szükségük, mint az anyának. Ez csak olyan inkubátorokkal lehetséges, amelyek melegen tartják a csecsemőket. Amelyek speciális fényt biztosítanak, hogy megvédjék őket a sárgaságtól, és szükség esetén mesterséges lélegeztetést biztosítanak” – mondta Dr. Abbas.

„Most az áramhiány miatt az orvosaink összegyűjtötték őket ezekben a közönséges ágyakban, és alumíniumfóliát tettek köréjük, hogy melegen tartsák őket. Egyre hidegebb van itt Gázában, ezért megfelelő hőmérséklet-szabályozás nélkül néhányan közülük meghalhatnak. Négy baba közülük elvesztette az anyját. Császármetszéssel születtek, mivel az anyjuk haldoklott. Anyjuk és áram nélkül kell átvészelniük” – tette hozzá.

„Napról napra több csecsemő elvesztésére számítunk”.

A Hamász vezette övezet egészségügyi minisztériuma szerint eddig több mint 11 000 ember halt meg, köztük több mint 4600 gyermek.

Az egészségügyi minisztérium a The Independentnek elmondta, hogy az izraeli hatóságok kapcsolatba léptek az al-Shifa kórház igazgatójával, és felajánlottak a kórháznak 300 liter gázolajat. Megkérték, hogy küldjön ki valakit, aki elmegy érte. A kórház igazgatója visszautasította az ajánlatot, mivel attól tartott, hogy az túl veszélyes lenne. Azt kérte, hogy a Vöröskereszten keresztül hozzák be az üzemanyagot, amit Izrael elutasított. Izrael tagadta azokat a feltételezéseket, hogy a személyzetet megtámadnák, ha begyűjtenék az üzemanyagot.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés