ACNEWS

Spanyolország is korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból

Spanyolország korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból a koronavírus új, omikron elnevezésű variánsának terjedése miatt - jelentette be Isabel Rodríguez kormányszóvivő kedden Madridban.

    

Hirdetés
Ad image

Spanyolország korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból a koronavírus új, omikron elnevezésű variánsának terjedése miatt – jelentette be Isabel Rodríguez kormányszóvivő kedden Madridban.

    

A spanyol kormány döntése értelmében december 2-ától a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Zimbabwe, Namíbia, Lesotho, Eswatini és Mozambik felől érkezők közül csakis a spanyol és az andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban letelepedési engedéllyel rendelkezők utazhatnak repülővel Spanyolországba.
Rajtuk kívül azok a tranzitutasok kapnak mentességet a korlátozás alól, akik a schengeni övezeten kívüli országba utaznak tovább Spanyolországból 24 órán belül. De a repülőtéri tranzitzónát ők sem hagyhatják el.
Az érintett országokból érkezőknek 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk még akkor is, ha beolttatták magukat koronavírus ellen.  
Emellett a hazatérőkre tíz napos karanténkötelezettség is vonatkozik, amely alól a hetedik napon készült negatív PCR-teszt alapján kérhetnek felmentést.
A beutazási korlátozást egyelőre két hétre rendelte el a spanyol kormány azzal a megjegyzéssel, hogy a döntés a járványhelyzet függvényében meghosszabbítható.
A dél-európai országban eddig két esetben azonosították az omikron variánst. Mindkét fertőzött a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett Amszterdamon keresztül a spanyol fővárosba.
Spanyolországban enyhén, de fokozatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, ezekért továbbra is a vírus delta variánsa a felelős. Az egészségügyi minisztérium kedden közölt adatai szerint százezer emberből átlagosan 208-an lettek fertőzöttek az elmúlt két hétben. Ez az szám a legmagasabb, 588 esettel, Navarrában, míg legkedvezőbb a helyzet, 91 esettel, Extremadura tartományban.
A koronavírus elleni védőoltást 37,6 millió ember, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89,3 százaléka kapta meg. Sajtóhírek szerint az újabb variáns megjelenése, valamint a közelgő ünnepek miatti várható utazások miatt gyarapodott azok száma, akik az oltás mellett döntenek.
Carolina Darias egészségügyi miniszter egy keddi rádióinterjúban bejelentette: várhatóan december második felében megkezdik a 12 év alatti korosztály beoltását koronavírus ellen. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés