ACNEWS

Star Trek békákat találtak Madagaszkárban

Star Trek legénység / Fotó: Shutterstock
Star Trek legénység / Fotó: Shutterstock
Tudósok új békafajt fedeztek fel Madagaszkáron, amelyek magas hangjai a Star Trek című sci-fi sorozat hanghatásaira emlékeztet.
Hirdetés
Ad image

Madagaszkár esőerdeiben a kutatók hét új, szokatlan hangokat kibocsátó békafajt fedeztek fel. Az állatok ahelyett, hogy kuruttyolnának, magas füttyhangokat bocsátanak ki, amelyek a Star Trek című kultikus sorozat hangeffektjeire emlékeztetnek.

A Boophis nemzetséghez tartozó fajok madárszerű füttyhangokat adnak ki, amikor más békákkal kommunikálnak. Hasonló hangokat használnak hangeffektként a Star Trek-ben.

A Miguel Vences (TU Braunschweig) által vezetett kutatócsoport olyan neveket adott a kis állatoknak, amelyeknek a sci-fi sorozat rajongói is örülni fognak.

„A békafajokat Kirk, Picard, Sisko, Janeway, Archer, Burnham és Pike után neveztük el – a sci-fi sorozat hét leghíresebb kapitányáról” – mondta Vences a Vertebrate Zoology című folyóiratban megjelent tanulmányról.

A kutatócsoport nem csak hangilag érezte magát a sci-fi sorozatban. A békák elterjedési területe is távoli világokba – távoli erdőkbe és magas hegycsúcsokra – repítette a tudósokat.

„Ez megfelel a tudományos felfedezésnek, ami a „Star Trek” szellemiségét tükrözi„ – mondta Mark Scherz, a Koppenhágai Egyetem dán természettudományi múzeumának társszerzője. A békák különös hangjai udvarlási hívások, egyfajta önbemutatás, amely a nőstények számára információt nyújthat a hím párnak való alkalmasságáról.

A békák tehát „pontosan különbséget tudnak tenni Picard és Kirk között, és ha Kirk kapitány fajához tartoznak, akkor csak Kirk kapitányhoz mennek.

A magas hangok az állatok madagaszkári hegyvidéki élőhelyének is köszönhetőek. „Ezek a fajok nagyon gyorsan áramló folyók és patakok mentén találhatók, ahol hangos háttérzajt kell elnyomniuk. Ahhoz, hogy ezek a hangok kiemelkedjenek a háttérzajból, élesnek és magas hangúnak kell lenniük. Ha a békák úgy kárognának, mint európai rokonaik, lehet, hogy egyáltalán nem is hallanák őket” – mondta a béka szakértő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés