ACNEWS

Mennyire biztonságos étel a sushi?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A sushi fogyasztása általában viszonylag biztonságos tevékenység. Azonban, mint minden nyers ételnél, itt is fenn áll az ételmérgezés lehetősége.
Hirdetés
Ad image

A nyers hal is tartalmazhat baktériumokat és más kórokozókat, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Egy új tanulmány eredményei azt sugallják, hogy komolyan kell vennünk ezeket a káros mikrobákat.

Általánosságban elmondható, hogy a Listeria monocytogenes a legrettegettebb a halak ellenségei közül, és valószínűleg az egyik leggyakoribb oka a tenger gyümölcseinek fogyasztása által okozott megbetegedéseknek. A kevésbé ismert Aeromonas baktérium nemzetség azonban szintén széles körben elterjedt a vízi környezetben. Jelenleg a nem kellően átsütött halat fogyasztó embereknél is kórokozóként jelenik meg.

Az Aeromonas által jelentett veszély felmérése érdekében a tanulmány szerzői a Norvégiában megvásárolható nyers haltermékekben keresték a baktériumot. Összesen 22 Aeromonas-törzset azonosítottak, amelyek nyolc különböző fajra terjedtek ki.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a haltermékek, köztük a sushik enyhe feldolgozása nem garantálja, hogy az Aeromonas baktériumok szaporodása meggátolható.” – magyarázta a tanulmány szerzője, Hyejeong Lee. „Ezen Aeromonas-változatok többsége valószínűleg patogén, és gyakran több különböző kockázati tényező is társul hozzájuk.”

A halakban talált különböző baktériumtörzseket elemezték a kutatók. Egy sor olyan gén jelenlétét figyelték meg, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek a kórokozók behatoljanak a gazdasejtekbe és elpusztítsák azokat. „A legtöbb törzs több olyan gént tartalmazott, amelyek a tapadással, a motilitással, az immunrendszer kijátszásával, a szekréciós rendszerekkel és a toxinokkal kapcsolatos fő virulenciafaktorokat kódolták. Különösen az enterotoxinok nagy gyakoriságát figyeltük meg” – írják.

Az enterotoxinok olyan anyagok, amelyek károsítják az emésztőrendszert, így aligha meglepő, hogy az Aeromonas gyomor-bélrendszeri és extraintestinális fertőzésekkel hozható összefüggésbe.

Talán ennél is riasztóbb azonban, hogy a kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy az Aeromonas hozzájárulhat az egyre súlyosbodó antibiotikum-rezisztencia-válsághoz. Mert olyan géneket vehetnek fel, amelyek lehetővé teszik számukra az antibiotikumok tolerálását, és ezeket átadhatják más baktériumoknak.

„Az Aeromonas egyes törzsei az antibiotikum-rezisztenciát is átadhatják egyik baktériumtípusról a másikra. A rezisztens baktériumokkal fertőzött tenger gyümölcseinek fogyasztása az egyik valószínű módja annak, hogy ezek a baktériumok a tengeri állatokról és környezetből átterjedhetnek az emberre” – idézi Lee-t az IFL Science.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés