ACNEWS

Szabadságot a tyúkoknak – Betiltják a ketreces tartást

A Magyarországon nevelt tyúkok 80-85 százalékát ketrecben tartják, és csak a fennmaradó 15-20 százaléknak jut ki a kíméletesebb "alternatív" formák valamelyike.

Hirdetés
Ad image

A Magyarországon nevelt tyúkok 80-85 százalékát ketrecben tartják, és csak a fennmaradó 15-20 százaléknak jut ki a kíméletesebb „alternatív” formák valamelyike.

A hét közepén mutatja be elképzeléseit az Európai Bizottság arról, hogyan kéne megváltoztatni a jelenleg használatban lévő, a baromfitartás módjára vonatkozó címkerendszert – írja a Le Monde.

Az állatok tartásának körülményei fontos kérdéssé váltak az Európai Unióban, egyre több figyelmet fordít erre a közösség vezetése. A Bizottság még 2021-ben döntötte el, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről majd betiltásáról, miután a tagországok lakossága sikeres összeurópai civil mozgalmat indított a kérdésben.

Az „End the Cage Age” című polgári kezdeményezés 2018-ban indult, és miután összegyűlt a szükséges számú aláírás, az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy öt éven belül törvényjavaslatot terjeszt elő a ketrechasználat fokozatos megszüntetésére és végleges betiltására.

A baromfitartást az állatok életkörülményeinek vonatkozásában jelenleg négy kategória fedi le: ökológiai tartás, szabad tartás, alternatív tartás és ketreces tartás. A jelölések arra szolgálnak, hogy segítsék a fogyasztót döntése meghozatalában: melyik fajtát veszi meg tojás, illetve húsvásárláskor.

2013-ban az uniós szabályozás megváltozása miatt a gazdák egyszer már komoly beruházásokra kényszerültek, mivel a korábbiaknál nagyobb és kényelmesebb ketreceket kellett beszerezniük. Úgy tudni, hogy a javaslat ezeket az, úgymond, kényelmesebb ketreceket is ki akarja iktatni, és rá akarja szorítani az ágazatot a szabad tartásra – írta az Euronews.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés