ACNEWS

Szárnyas szörnyetegek inváziója: 220 éve nem történt ilyen

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az USA-ban utoljára 1803-ban, Thomas Jefferson elnöksége idején fordult elő, hogy az időszakos kabócák két fészekalja egyszerre kelt ki.
Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Államok délkeleti részén élők rémísztő látványosságra számíthatnak a szakértők szerint, mivel az időszakos kabócák kikelése – általában 13 évente bukkannak fel – egybeesnek egy másik, 17 éves ciklusban idén tavasszal előbújó kabócafaj rajzásával.

Míg az egynyári kabócák, amelyek nagyobbak és zöldebbek, mint fekete testű rokonaik, a világ bármely pontján megtalálhatók, addig a fekete színű, vörös, kidülledt szemű időszakos bogarak csak Észak-Amerikában fordulnak elő.

A kabócák kettős megjelenése, ritka jelenség, és a becslések szerint ez utoljára 221 évvel ezelőtt, 1803-ban fordult elő, amikor Thomas Jefferson, Amerika egyik alapító atyja volt az Egyesült Államok elnöke.

A Connecticuti Egyetem kabócaszakértője, John Cooley „kabóca-geddon”-nak nevezte a közelgő inváziót. A bogarak zümmögése időnként 110 decibeles hangerőt is elérheti.

A Connecticuti Egyetem kutatói szerint a kabócák idén akkora területet fognak beteríteni, hogy az megegyezik az amerikai Delaware állam méretével – írja a SkyNews.

„Ha elfogadjuk az egymillió kabóca hektáronkénti becslését, és ha az időszakos kabócakelés összesített területe nagyjából Delaware állam méretének felel meg, akkor több mint egy billió kabócát fogunk látni. 2024-ben, mivel a kabócák Marylandtől Oklahomáig, Illinois-tól Alabamáig kelnek majd ki. Nyilvánvalóan több trillió kifejlett kabóca lesz jelen – de nem mind egy helyen, egy időben ” – olvasható a kutatásban.

Az időszakos kabócák az érett fákat körülvevő növényzetet keresik, ahol párosodhatnak és petéket rakhatnak, majd a föld alá bújnak, hogy a gyökerekből lakmározzanak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés