ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Szemétben fürödnek a magyarok kedvenc tengerpartjuknál

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Számos műholdfelvétel segítségével több ezer szemétfoltot azonosítottak, amelyek 94,5 négyzetkilométernyi vizet borítanak.
Hirdetés
Ad image

Sokan idén is a jól megérdemelt mediterrán tengerparti nyaralásra vágynak. A strandok ezrei teljesen biztonságosak, egy nemzetközi kutatócsoport azonban felvonta a szemöldökét: Tanulmányuk szerint ma már percenként egy egész teherautónyi műanyag kerül a világ óceánjaiba.

Korábban azonban nem volt világos, hogy a hulladék végül hová kerül. Ezért a spanyolországi Cádizi Egyetem tengerkutatói az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen 300 000, az óceánok felszínéről háromnaponta készített műholdfelvételt elemeztek. Algoritmusokkal együtt átfogó térképet készítettek, amelyet most a Nature Communications című tudományos folyóiratban publikáltak.

A Földközi-tenger a műanyagszennyezés által leginkább érintett tengerek közé tartozik – nem utolsósorban a turisták különösen nagy száma miatt.

A Földközi-tengerben ezeken a helyeket halmozódik fel különösen a tengeri szennyezés: Az olasz partokon Trieszt és Velence között, az ország déli részén Nápoly és Calabria között, valamint Görögország keleti partjainál. Szemétcsíkok láthatók továbbá Spanyolország déli partjainál, Algéria és Tunézia partjainál, valamint Törökország déli partjainál, ahol olyan üdülőhelyek találhatók, mint Antalya, Alanya és Side- írja a krone.at.

A számok térkép nélkül is riasztóak: az összesen 14 374 azonosított szemétcsík 94,5 km² tengerfelületet fed le. Ez 7500 futballpályának felel meg. A szemétcsíkok némelyike akár 20 kilométer hosszú is lehet, és főként az erős tengeri áramlatok alakították ki őket a felszínen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés