ACNEWS

Szijjártó: Oroszországgal szembeni újabb szankciókat fogalmazott meg az EU

Az Európai Unióban megfogalmazódott egy közös döntés egy újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomag elfogadásáról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán vasárnap este.

Hirdetés
Ad image

Az Európai Unióban megfogalmazódott egy közös döntés egy újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomag elfogadásáról – mondta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán vasárnap este.

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek rendkívüli online értekezletét követően a közösségi oldalán közzétett videójában kiemelte: a szomszédban egyre súlyosabb háború zajlik, ami rossz hír Magyarország számára. Mi békét akarunk, és azt, hogy a háború minél hamarabb véget érjen – hangsúlyozta.

Hozzátette: Magyarországnak az uniós egység fenntartása mellett az is fontos, hogy az ország energiaellátásának biztonsága garantált legyen.

A tárcavezető a szankciók között említette, hogy az EU lezárja a légterét az orosz repülőgépek előtt, korlátozásokat vezetnek be Oroszország központi bankjával szemben, és az EU aktiválja az úgynevezett európai békekeretet.

Utóbbi azt jelenti, hogy az EU tud fegyvereket szállítani Ukrajnának – magyarázta Szijjártó Péter. Azonban kiemelte: nemzeti, kétoldalú alapon Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, nem küld katonákat sem. Bár korábban voltak ilyen baloldali javaslatok, ezeket a kormány határozottan és kategorikusan elutasította – fogalmazott.

A kormány legfontosabb feladata, hogy megvédje Magyarországot és a magyar emberek biztonságát, és megakadályozzák azt, hogy az ország belekeveredjen a háborús konfliktusba – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország komoly humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának. Ennek érdekében biztosította Viktor Mikita kárpátaljai kormányzót arról, hogy a továbbiakban is számíthatnak Magyarországra üzemanyag- és élelmiszer szállításban.

Úgy fogalmazott: a harcok súlyosak és az orosz elnök a nukleáris elrettentéssel kapcsolatban is fontos döntést hozott. Amikor így eszkalálódik a helyzet, még inkább megnő a béketárgyalások jelentősége, ezért a kormány megismételte Budapest felajánlását a találkozó helyszínéül – mondta Szijjártó Péter.

A médiában olasz katonák Magyarországra érkezéséről szóló hírekre reagálva közölte: Magyarország a NATO tagjaként folyamatosan részt vesz nemzetközi katonai együttműködésekben. Még egy 2014-es walesi NATO-csúcstalálkozót követően vállalta Magyarország egy zászlóalj folyamatos fejlesztését, amely évek óta zajlik, és amelynek részei az olasz katonák is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés