Hamis aranyfedezettel vett fel több milliárd forint hitelt a csaló

Radics Márk 2017.09.07. Sziréna

Hamis aranyfedezettel vett fel több milliárd forint hitelt a csaló

Különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki fedezetlen zálogjegyek benyújtásával és hamis aranyfedezettel vett fel több milliárd forint hitelt pénzintézetektől és magánszemélyektől - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

   

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Az ügyben szereplő cégcsoport egyik meghatározó tagjának, a zálogházakat üzemeltető gazdasági társaságnak 2009 végére súlyosan megromlott a vagyoni helyzete, a likviditása, az ekkorra már 15 milliárd forint banki hiteltartozást felhalmozó társaság további működése fenntarthatatlanná vált.
Az ügyészség szerint a vádlott ennek leplezése és a záloghitelezési tevékenység bővülésének színlelése céljából a társaság IX. kerületi zálogfiókjában több mint tízezer fiktív zálogjegyet készíttetett. Ezeknek a felhasználásával - a valótlan tartalmú zálogállomány-kimutatások révén - a vádlott által irányított gazdasági társaság 2010-től nyolc kereskedelmi banktól mintegy 6 milliárd forint hitelt vett fel, amelyet a társaság később nem fizetett vissza.
A vádlott 2012-2014 között - elsősorban a cégcsoport egy másik, akkorra szintén fizetésképtelenné vált cégének képviseletében eljárva - további pénzintézetektől és vagyonos vállalkozóktól vett fel összesen mintegy 3 milliárd forint kölcsönt. A kölcsönök fedezeteként aranytömböket ajánlott fel, amelyek azonban döntően rézből készültek. Amikor a vádlott ezeket a hitelezők rendelkezésre bocsátotta, az aranytartalom igazolására megtévesztő iratokat csatolt hozzájuk, majd a hiteleket nem fizette vissza.
A vád szerint ezzel párhuzamosan a vádlott a cég képviseletében több mint 3 milliárd forint összértékben értékesített vállalati kötvényeket kamatfizetés ígéretével úgy, hogy a kötvényt vásárló - részben külföldi - magánszemélyeket és cégeket a társaság vagyoni helyzete, fizetőképessége tekintetében megtévesztette.
A vádlott két év házi őrizet után jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll - közölte a főügyész.
Az Országos Rendőr-főkapitányság májusban közölte, hogy vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást az ügyben. Akkor azt írták, hogy a gyanúsított, B. Péter a Lombard Kft. ügyvezetőjeként, az irányítása alatt álló és a cégcsoportjához tartozó Kézizálog Zrt. záloghitelezési cég tevékenységével kapcsolatban követte el a 24 rendbeli csalást, az egyrendbeli sikkasztást és a számvitel rendjének megsértését.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT