ACNEWS

Szó szerint az egész Földet ellepte ez a kis gyilkos

Az is bebizonyosodott, hogy még a légkörnek sincs olyan szeglete, ami védett lenne tőle.

 

Hirdetés
Ad image

Az is bebizonyosodott, hogy még a légkörnek sincs olyan szeglete, ami védett lenne tőle.

 

A Mount Everesttől a Mariana-árokig mindenütt megtalálható a mikroműanyag, még magasan a Föld troposzférájában is, ahol a szelek nagy távolságokba elhordják – állapította meg egy új kutatás, amit az MTI közölt.

A mikroműanyagok olyan apró, 5 milliméteresnél kisebb műanyagtöredékek, amelyek csomagolásokból, ruhákból, járművekből és egyéb forrásokból származnak. Jelen vannak szárazföldön, vízben és levegőben.

A franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) tudósai 2877 méter tengerszint feletti magasságban, a Francia-Pireneusokban lévő Pic du Midi Obszervatóriumban gyűjtöttek adatokat. Ez egy úgynevezett „tiszta állomás”, mivel a helyi klíma és környezet korlátozott befolyással van rá.

Hetente 10 ezer köbméter levegőt teszteltek 2017 júniusa és októbere között és megállapították, hogy az összes minta tartalmazott mikroműanyagot.

Időjárási adatok segítségével kiszámolták a mintákat hozó különböző légtömegek útvonalát és megállapították, hogy egyes légtömegek Észak-Afrikából és Észak-Amerikából érkeztek.

Steve Allen, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Dalhousie Egyetem munkatársa elmondta, a részecskék hatalmas távolságokat tesznek meg, mivel nagy magasságokba is eljutnak.

„Ha felérnek a troposzférába, az olyan, mint egy szupergyors autópálya” – mondta.

A vizsgálat során a Földközi-tengerből és az Atlanti-óceánból származó mikroműanyagot is találtak.

„A tengeri forrású a legérdekesebb. Az, hogy a műanyag elhagyja az óceánt és ilyen magasra jut a levegőben, azt mutatja, hogy tulajdonképpen nincs végső emésztőgödrük: csak körbe-körbe mozognak egy végtelen ciklusban” – véli Allen.

Bár a Pic du Midin gyűjtött mintákban lévő mikroműanyag mennyisége nem jelent egészségügyi kockázatot, a szakértők kiemelték, hogy a részecskék elég kicsik ahhoz, hogy az ember belélegezze őket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés