ACNEWS

Apró szörnyetegek lepték el a hazai élővizeket

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
A hazánkban őshonos mocsári teknősöket lassan kiszorítják a megunt és szabadon engedett ékszerteknősök.
Hirdetés
Ad image

Hazánk természetes vizeiben ma már jóval nagyobb eséllyel találkozunk szabadon engedett ékszerteknősökkel, mint az egyetlen őshonos fajjal, a mocsári teknőssel. A felelőtlen állattartóknak köszönhetően ez Magyarország legtöbb értékes vizesélőhelyét fenyegeti.

Az ékszerteknősök diónyi méretű, eleven kis ékszerként úszkálnak egy állatkereskedés kirakati terráriumában. A parányi állatokhoz igencsak megfizethető áron hozzá lehet jutni, és ránézésre nem is igényelnek túl sok törődést, ezért a szülő könnyedén megveszi a gyermekének. A látszat azonban rendkívül megtévesztő. Azt nem mérlegelik, hogy ez az apró jószág akkor is velük lehet majd, amikor a gyermekük leendő gyermeke már bőven egyetemi tanulmányait végzi. Az ékszerteknős vásárlása elköteleződés akár negyven évre is.

A kis teknősök a felkészületlen gazdák és a rossz tartási körülmények miatt gyakran nem érik meg a felnőttkort, de ha mégis túlélik az első éveket, akkor fenntartásuk terhei válnak kényelmetlenné: a helyigényes terrárium, a növekvő kiadások, az időigényes takarítás, a vízcsere. A tulajdonosok már inkább szabadulnának a „tehertől”, ezért gyakran megszületik a kényszerű döntés: legyen a kis kedvenc szabad, valamelyik közeli tóban, folyóban.

A tett akár nemes cselekedetnek is tűnhet, de nem az. Valójában ökológiai kárt okoznak, és nem mellékesen törvénysértést is elkövetnek ezzel.

Az USA-ból százezres tételben érkező vörösfülű ékszerteknősök kereskedelmét az Európai Unió 1997-ben betiltotta (hazánk 2002-ben). De az iparág ezt ügyesen megkerülve „átállt” egy közeli rokonra, a sárgafülű ékszerteknősre, amely éppúgy invazív lett hazánkban. Így már mindkét alfaj nagy számban él és vélhetően szaporodik is a vizeinkben – írja a greendex. 2017 óta a sárgafülű ékszerteknősök kereskedelme is tilos, de ez már eső után köpönyeg.

A szerencsésebb állatok a melegebb hónapokat kerti tavakban tölthetik. Itt már nagyobb a mozgástér, azonban ez is problémás lehet, ha a tó nincs kellően izolálva a környezettől.

Jelenleg is többféle kis teknős kapható a boltokban, amik később invazív fajként megjelenhetnek a szabad vizeinkben. Az emberre is veszélyes kifejlett aligátor teknőssel is találkoztak már nálunk. Ezért felvetődik a kérdés: érdemes volna-e a vízi teknősök forgalmazását betiltani, mielőtt újabb problémákat generálunk?

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés