ACNEWS

Idén 1000 halottja van már a tigrisszúnyog csípésének

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Ismét egy vírus okoz számos halálos áldozatot, melyet az ázsiai tigrisszúnyog terjeszt. A rovar már Magyarországon is megtelepedett.
Hirdetés
Ad image

Az egészségügyi hatóságok sokkoló adatai: az év eleje óta több mint 1000 ember halt meg a tigrisszúnyogok által terjesztett betegségben Bangladesben. Köztük sok a gyerek: a halottak közül minden kilencedik 15 éves vagy annál fiatalabb volt. Összehasonlításképpen: az országban az eddigi legtöbb dengue-lázas haláleset tavaly volt, akkor 281-en haltak meg. 200 ezer ember fertőződött meg január óta a veszélyes vírussal.

„A halálesetek száma magasabb, mint a 2000-es első nagyobb bangladesi járvány kitörése óta eltelt valamennyi évben együttvéve – mondta Be-Nazir Ahmed, a bangladesi egészségügyi minisztérium volt vezetője. – A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a dengue mostanra már egész Bangladesben elterjedt. Attól tartok, hogy ha most nem tudjuk megfékezni, akkor a vidéki területeken élő emberek a jövőben sokkal többet fognak szenvedni a dengue-fertőzéstől.”

A tudósok a heves járványkitörést a kiszámíthatatlan esőzéseknek és a bangladesi éves monszunszezon alatti magas hőmérsékletnek tulajdonítják. Ezek ideális szaporodási feltételeket teremtettek volna a szúnyogok számára.

A Dengue-láz trópusi területeken gyakori betegség, amely magas lázat, fejfájást, hányingert, hányást és izomfájdalmat okoz. A legrosszabb esetben halálos vérzéshez vezethet.

A WHO figyelmeztetése szerint a klímaváltozás miatt Európában is nőni fog a dengue-vírus okozta fertőzések valószínűsége – írja a Bild.

Ahogy arról az AcNews is beszámolt korábban, a vérszívók Magyarországon is jelen vannak. Zala, Somogy, Pest valamint Borsod vármegyében telepedett meg ez a szúnyogfajta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés