ACNEWS

Tábornokká léptetett elő egy pingvint Skóciában a norvég hadsereg

Sir Nils Olav királypingvon – Fotó: Mark Owens / Wikimedia
Sir Nils Olav királypingvon – Fotó: Mark Owens / Wikimedia
Repülni nem tud, de égbeszökően magas a rangja. Ismerje meg Sir Nils Olav tábornokot, a korábban már lovaggá is ütött pingvint...
Hirdetés
Ad image

Fajtársai feltehetően irigykednek erre a megtiszteltetésre: egy királypingvint tábornokká léptettek elő Skóciában – a norvég hadseregben.

Több mint 160 egyenruhás katona állt vigyázban az edinburgh-i állatkertben, amikor vezérőrnagyi jelvényt tűztek Sir Nils Olav III. a szárnyára. „Az előléptetést a jó magaviseletéért kapta, és azért, hogy példát mutatott a többi pingvin számára az edinburgh-i állatkertben, mérföldkő ez a gárda kabalafigurájának karrierjében” – mondta Fredrik Gresseth törzsőrmester a Királyi Norvég Gárda közleménye szerint.

A hóbortos hagyomány 1972-re nyúlik vissza. Akkor a skót főváros állatkertjében egy királypingvint fogadtak örökbe a katonák, és az akkori norvég királyról, Olavról, valamint az akciót szervező Nils Egelien őrnagyról nevezték el.

Ettől kezdve a norvég királyi gárda zenekara rendszeresen meglátogatta kabalafiguráját, amikor a Royal Edinburgh Military Tattoo zenei látványosságon lépett fel. A norvég katonák minden évben halat és karácsonyi üdvözlőlapokat is küldenek az állatnak. Ez a hagyomány az alakulat történetének jelentős része lett.

Sir Nils Olav karrierje meredek ívelt fel, a pingvint többször előléptették, 2008-ban pedig lovaggá ütötték. Most a röpképtelen madár hivatalos címe Sir Nils Olav III. vezérőrnagy, a Bouvet-sziget bárója és Őfelsége, a norvég király gárdájának hivatalos kabalája – írja a blick.ch 

(Mivel egy pingvin 15-20 évig él, most a kabalaváltásban a 3. utódnál tartanak, ezért viseli Olav a III. számot a neve után – a szerk.)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés