ACNEWS

Tagadják, hogy Marburg-vírus érkezett Európába

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Két embert szállítottak még szerdán kórházba Marburg-vírus-fertőzés gyanújával Németországban. A halálozási arány 90%.
Hirdetés
Ad image

Lezárták a hamburgi pályaudvart, megálították a vonatokat, járványriadóra készültek, és a két beteg orvostanhallgató elismerte, Ruandában Marburg-fertőzőtt betegeket kezeltek.

Két napja Marburg-vírus-fertőzés gyanújával szállítottak két fiatalt Hamburgban kórházba. Mindketten szerdán érkeztek meg Ruandából Frankfurtba repülővel, ahonnan vonattal utaztak tovább Hamburgba. Ezalatt telefonált az egyikük az egészségügyi hatóságoknak, mivel attól tartott, megfertőződhetett egy trópusi betegséggel.

A Bild csütörtökön „lefújta” a riadót, azt állítva, nem a halálos virus keritette hatalmába a két pánikba esett utast. De hogy mi a bajuk, azt pontosan nem közölték. Állítólag csak influenzásak.

Az MTI hírei szerint a pár influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, láza nem volt a telefonálónak. Az egészségügyi hatóságok elrendelte a két ember azonnali elkülönítését, és kórházba szállították őket. Elővigyázatosságból elkérték azon utasok adatait, akik érintkezhettek velük a vonaton, de ők egyellőre még nem kerültek karanténba.

A Marburg városáról elnevezett vírus leginkább az Ebolához hasonlítható. 1967-ben fedezték fel, miután kutatási céllal behurcolták kísérleti majmokkal a német városba. Közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap. Ha nem fedezik föl időben és nem kezelik, akkor az esetek 88 százalékában végzetes lehet a betegség.

Ruandában, ahonnan érkeztek a betegek, nemrég tört ki a Marburg-járvány. Az egészségügyi miniszter szerint eddig 10-en hunytak el a kórban. Október 1-ig összesen 29 fertőzést erősítettek meg. Jelenleg 19-en vannak karanténban, többségük egészségügyi dolgozó.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés