ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Tanulóvezetőkre bízzák a középiskolások ingyenes oktatását

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Elkezdődött a katonák autós oktatókká való átképzése. Mindössze egy érettségi és egy kétéves jogosítvány szükséges.
Hirdetés
Ad image

A jogosítvány nem olcsó mulatság. Egy B kategóriás jogsi megszerzése jelenleg körülbelül félmillió forintba kerül. Éppen ezért a kormány próbálja támogatni a 20 év alattiak jogsiszerzését, a Magyar Közlönyben pedig most új információk jelentek meg arra nézve, hogy kik is oktathatják majd a vezetni vágyókat.

Csakhogy a feltételek vészjóslóak, egy kétéves jogsival rendelkező valójában még a tanulóvezető kategóriához tartozik, hiszen alig 20-30 ezer kilométert vezetett eddig – az pedig szinte semmi.

A tervek szerint a honvédség hivatásos katonái veszik majd át az nebulók tanítását. Azonban az csak most derült ki, hogy ehhez mi is szükséges. Oktatónak csak az jelentkezhet, aki betöltötte a 23. életévét, van egy érettségije, legalább két éve megszerezte a jogosítványát. Ezen kívül szükséges egy 2. alkalmassági csoportra vonatkozó egészségügyi alkalmassági. A honvédségi szakoktatói szaktanfolyamra való beiskolázására felvételi vizsga mellőzésével kerül sor – írja a Telex.

Érdekesség, hogy a civil szférában működő járművezető-oktatónak ezzel ellentétben az összes közúti jármű-kategória elméleti ismereteit átfogó felvételi vizsgán kell megfelelnie, ahol 55 kérdésből álló tesztet kell elvégeznie, de csak két hibapontja lehet, a harmadik után már pótvizsgára kötelezik. A középiskolások ingyenes jogosítványa ezzel a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Belügyminisztérium hatókörébe tartozik. Azonban a közúti közlekedési szakemberek képzése és vizsgáztatása már az Építési és Közlekedési Minisztérium égisze alá. Ahogyan a honvédségi oktatók képzése is.

A leírtak alapján a résztvevők a foglalkoztatástól számított 6 hónapon belül sajátíthatják el az összes elméleti és gyakorlati tárgyat. Az óralátogatásra és a tanítási gyakorlatra pedig további három hónapot kapnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés