ACNEWS

Taplók miatt zárták be a New York-Dublin virtuális kaput – VIDEÓ

Portál a dublini oldalról / Fotó: Shutterstock
Portál a dublini oldalról / Fotó: Shutterstock
A művészi kialakítású kamerára úgy tűnik nem készült még fel az emberiség. Egy hét után már be is zárták illetlen viselkedés miatt.
Hirdetés
Ad image

A múlt héten egy speciális portál-virtuálsi kapu nyílt az amerikai New York és az ír Dublin között. Még egy hét sem telt el, a portált ideiglenesen le kellett zárni a dublini oldalon tanúsított helytelen, provokatív – taplő – viselkedés miatt.

A litván művész, Benediktas Gylys alkotása, a portálok mögötti ötlet nagyon szép. Mindkét város élőben közvetíti egymásnak a saját helyszínéről készült felvételeket egy nagy, kör alakú képernyőn keresztül.

„A portálok meghívás arra, hogy a határokon és különbségeken túl találkozzunk az emberekkel. Megtapasztaljuk világunkat olyannak, amilyen valójában – egyesültnek és egynek” – magyarázta Gylys egy nyilatkozatban. „Az élő közvetítés ablakot nyit távoli helyszínek között. Lehetővé téve az emberek számára, hogy társadalmi köreiken és kultúráikon kívül is találkozzanak. Átlépjék a földrajzi határokat, és átéljék a globális összekapcsoltság szépségét.”

„Arra bátorítanám a dubliniakat és a városba látogatókat, hogy jöjjenek el és lépjenek kapcsolatba a portállal és nyújtsanak ír üdvözletet és kedvességet a világ városainak” – tette hozzá Daithí De Róiste, Dublin főpolgármestere.

A konstellációt mindkét városban sokan lelkesen fogadták… az elején. Nem sokkal azután, hogy a portál elkezdte a közvetítést, a nem megfelelő, gyakran felháborító és obszcén viselkedésről készült videók kezdtek el keringeni az interneten. Ezek között szerepelnek olyanok, amik Dublinban a 9/11-es támadások képeit tartják a kamera elé, vagy káromkodó szavakat mutatnak.

Olyan is volt, aki addig merészkedett, hogy letolja a nadrágját, hogy megmutassa tomporát New York népének – írja az IFLScience.

A portált hamar leállították, amíg a dublini városi tanács a probléma „technikai megoldását” vitatja.

„Bár nem tudjuk ellenőrizni az összes ilyen akciót, néhány technikai megoldást vezetünk be ennek kezelésére. Ezek a következő 24 órában éles üzembe lépnek. Az elkövetkező napokban New York-i partnereinkkel együtt továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, hogy a portálok továbbra is pozitív élményt nyújtsanak mindkét város és a világ számára” – áll a tanács közleményében.

Valószínűleg a technológiai megoldás az lesz, hogy a portál kamerái elé tartott képeket blokkolni fogják. Bár ez talán nem vet véget a helytelen viselkedésnek, de legalább nehezebb lesz ezt tenni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés