ACNEWS

Tüntető tömegen hajtott át egy autó Izraelben – videó

Fotó: Képernyőkép
Fotó: Képernyőkép
A hétfő esti tiltakozó menet során egy autó a tömegbe hajtott, három tüntetőt megsebesítve. A rendőrség letartóztatta a sofőrt.
Hirdetés
Ad image

Tel-Avivban este több ezren vonultak órákon át egy központi autópályán, miután a parlament elfogadta a vitatott igazságügyi reform egyik központi elemét. A tiltakozó menet során egy autó a tömegbe hajtott, három tüntetőt magával sodorva.

Médiajelentések szerint hétfőn országszerte legalább 34 tüntetőt tartóztattak le, néhányat erőszakkal. Többen meg is sérültek, többek között vízágyúk bevetése miatt. A tiltakozók korábban bejelentették, hogy a végsőkig folytatják a tüntetést.

Hétfőn 120 képviselőből 64 szavazott a Legfelsőbb Bíróság cselekvőképességét korlátozó törvényjavaslat mellett. Az ellenzék bojkottálta a szavazást. A törvény egy nagyobb csomag része. A kritikusok az izraeli demokráciát fenyegető veszélynek minősítik, sőt, egy diktatúra bevezetésére figyelmeztetnek.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint a törvény lehetővé teszi a választott vezetés számára, hogy a polgárok többségének érdekeit szem előtt tartva kormányozzon. A reform támogatói azzal érvelnek, hogy a bírákat – a parlamenti képviselőkkel vagy miniszterekkel ellentétben – nem közvetlenül a nép választja. Így függetlenebbek lettek a bírák, és könnyebben érvényesíthetik választóik érdekeit.

Az új törvény értelmében a Legfelsőbb Bíróságnak többé nem lesz lehetősége arra, hogy a kormány vagy egyes miniszterek döntését „ésszerűtlennek” minősítse. Sok szakértő attól tart, hogy ez ösztönözheti a korrupciót és ezáltal a fontos tisztségekbe való önkényes kinevezéseket vagy elbocsátásokat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés