ACNEWS

Tele van a magyar határ hadigyárakkal

Harckocsi Fotó: MTI/Vasvari Ttamas
Harckocsi Fotó: MTI/Vasvari Ttamas
Ezermilliárdos üzlet lett a fegyvergyártás Magyarországon. A védelmi ipar néhány éven belül szemmel látható részesedéssel bír majd a hazai GDP-ből.
Hirdetés
Ad image

2020 nyara óta reneszánszát éli a magyar hadiipar. Három évvel ezelőtt a magyar állam a Rheinmetall-lal szerződött gyalogsági harcjárművek hazai gyártására. Utána 2020. szeptember 9-én eldőlt, hogy a mintegy kétmilliárd eurós, közel 800 milliárd forintos program keretében 218 darab Lynx-szel szerelik fel a magyar honvédséget. Ebből 172-t Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárt le. A fennmaradó 46 gyalogsági páncélos Németországban készül el.

A Világgazdaság információi szerint néhány éven belül a magyar védelmi ipar teljesítménye adhatja a hazai GDP 1 százalékát. Ez szakértők szerint reális várakozás. Látva a már bejelentett kapacitásokat a védelmi ipar rövid távon is képes ekkora mértékű GDP-hozzájárulást felmutatni.

Számos fegyvergyárról és termelőüzemről, kutatási és fejlesztési bázisról van szó:

  • Zalaegerszeg – lánctalpas és kerekes járművek,
  • Várpalota – lő- és robbanószer,
  • Kaposvár – kiegészítő radar- és fegyverrendszerek integrációja,
  • Győr – páncélozott harcjárművek,
  • Kiskunfélegyháza – kézilőfegyver,
  • Gyula – alkatrészek civil és katonai helikoptereknek,
  • Nyírtelek – radarok,
  • Szeged – elsődlegesen civil felhasználású lézertechnológia.
Forrás: Világgazdaság

Az egy százalék elsőre persze nem tűnik soknak, de a hazai nemzeti össztermék 75 és 80 ezer milliárd forint körül alakul. A kormány célja pedig az, hogy az évtized végére, a magyar GDP-t megduplázzák, értékét 160 ezermilliárd forintra növeljék. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy a védelmi ipar 1 százalékos részesedése messze meghaladná az ezermilliárd forintot.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés