ACNEWS

Télen is támadnak a kullancsok

Kullancs Pixabay
Kullancs Pixabay
Télen is aktívak és támadnak a kullancsok. Ez ugyanúgy igaz Nyugat-Európára, mint ahogy Magyarországra is.
Hirdetés
Ad image

Mivel a kullancsok különféle fertőző betegségeket terjeszthetnek, ma már egész évben fennáll a fertőzésveszély az emberek és az állatok számára.

„Az éghajlat változás az oka mindennek. Az időjárásunk egyre inkább a mediterránra jellemző. Nagyon rövid enyhe tél, és nagyon hosszú, szinte meleg ősz. Amíg a rovaroknak, az ízeltlábúaknak megfelelő a hőmérséklet, addig aktívak. Ez mára egyre jobban áttolódott az őszi hónapokra. Ezért lehet a kullancsok aktivitására számítani.” – mondta Sár József entomológus az AcNews-nak.

A Zürichi Egyetem (UZH) kutatói is vizsgálódtak, és szinte minden kullancsban találtak betegséget okozó vírusokat vagy baktériumokat. Az állatorvosok mintegy 20 000 erdei kullancsot és réti kullancsot gyűjtöttek be és vizsgáltak meg. A tanulmány azt mutatja, hogy a réti kullancs télen is folyamatosan aktív, kivéve, ha havazik. Ám a közönséges erdei decembertől februárig aktív maradhat.

„Különösen így van ez, ha az enyhe időjáráshoz még csapadék is járul. Ez élénkké teszi őket és várják az áldozatukat, legyen az állat vagy ember. A klímaváltozásnak köszönhetően a kullancsok egyre északabbra képesek terjedni. Talán, ha az időjárásunk az előrejelzések szerint februárban zorddá válik, akkor csökkenhet nálunk a veszély” – mondta az entomológus

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés