ACNEWS

Tengeri horror: 24 szeme van a 3 centis mérgező lénynek

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Az új mérgező faj egy nagyon apró dobozmedúza, színtelen és ezért nehéz észrevenni.

A hongkongi tudósok egy új típusú dobozmedúzát fedeztek fel a Mai Po rezervátumában található iszapos tóban. Az állatról kiderült, hogy erősen mérgező. Az apró lény 24 szemmel is rendelkezik, a teste pedig körülbelül 2,5-3 cm hosszú, derül ki a Mirror cikkéből.

A kutatócsoport együttműködött a WWF-Hongkonggal, a hongkongi Ocean Parkkal és a Manchesteri Egyetemmel.

A 24 szeme négy hatos csoportra osztódik. A kutatók úgy vélik, hogy minden szemcsoportban kettőnek van olyan lencséje, amely képalkotást tesz lehetővé, míg a másik négy csak a fényérzékelésre képes.

Az új medúza egyéb jellemzői közé tartozik a három csápjának a lapátszerű vége, amely lehetővé teszi, hogy gyorsabban ússzon, mint a többi medúza.

Mivel nagyon apró, színtelen és átlátszó, nehezen lehet észrevenni, ezért az állat veszélyesnek minősül.

Fotó: Mirror

„Az új fajt Tripedalia maipoensisnek neveztük el, hogy tükrözze a típushelyszínt, ahol először találták” – mondta kutatócsoport professzora.

Az új medúza faj hasonlít azokhoz, amelyek a Jamaica, Florida az Egyesült Államokban, Szingapúr, Ausztrália és India területén is megtalálhatók.

„A dobozmedúzák a cnidariák kis csoportját alkotják, világszerte mindössze 49 fajról számoltak be. A kínai tengeri vizekben azonban kevéssé ismertek. A Tripedalia maipoensis felfedezése a Mai Po-ban rávilágít a hongkongi, sőt egész Kína tengeri élővilágának gazdag változatosságára” – folytatta a professzor.

Az új fajról szóló kutatás a Zoological Studies című nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés