ACNEWS

Térképen, kiknek kell a kerti kutat mégis engedélyeztetnie

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik...
Hirdetés
Ad image

Néhány éve komoly felháborodást keltett a kormány terve, hogy engedélyeztetési eljárás alá vonja a kerti kutakat. Idén tavasszal úgy látszott, hogy a kúttal rendelkező kerttulajdonosok fellélegezhetnek.

A napokban nyilvánosságra került, online elérhető térkép szerint azonban a vízkészletvédelmi szempontból védendő területen található kutakra nem vonatkozna az amnesztia

A kerttulajdonosok úgy érzik, hogy a vízvédelmi szempontokat leginkább velük szemben érvényesítik, míg az összehasonlíthatatlanul komolyabb vízigényű gyárak ellátása minden fennakadás nélkül lehetséges.
    

(Fotó: Képernyőkép / geoportal.vizugy.hu)

A térképi felületen áttetsző piros színnel kiemelt vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeket a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút (háztartási kút) létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízlétesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére.

Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez.

A lakossági és a mezőgazdasági kutak (haszonnövény-termesztési célú öntözési és haszonállat-állománya ellátási céllal) létesítésével kapcsolatos 2024. január -től érvényes szabályozás részleteit a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény tartalmazza.

A térképen működő helyrajzi szám kereső a vízügyi ágazat által előállított szolgáltatás, így az nem dinamikusan frissülő közhitelen információ, csak tájékoztató jellegű.

A pontos térképet IDE kattintva érheti el.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés