A tészta főzővize, sokszor a mosogatóban végzi. Nagyobb hibát viszont aligha követhetnénk el. A benne levő értékes anyagok ugyanis több dologra is felhasználhatók. A ’No Waste’ mozgalom pedig amúgy is nagyon trendi manapság. Szóval itt van öt tipp, hogy ne pocsékold el az értékes alapanyagot.
Túl sűrű a szószod?
Egy kanál főzővíz csodát tesz a tésztaszószokkal, vagy pestókkal. Ha a tészta vízéből egy kanálnyit hozzákeversz a szószhoz, sokkal krémesebb lesz – írja a mindmegette.hu.
Kend a hajadra!
Furcsán hangozhat, hogy hajmosáskor egy kis zavaros vízzel öblítsük le a fejünket, de megéri. A sós, keményítős lé, tökéletes a haj regenerálására. Ha száraz és töredezett a koronád akkor először öblítsd át a tészta főzővízével, majd mosd meg samponnal.
Adj a virágoknak is belőle
A tésztáról leszűrt víz keményítőt és ásványi anyagokat tartalmaz, amely jót tesz a növényeknek. Kihűlés után locsoljuk meg a virágokat vele, és a legpompásabban hálálják meg.
Keltsd fel a tésztád
Ha arra adjuk a fejünket, hogy pizzát, vagy házi kenyeret késztünk egy szép napos délután, bátran használjuk fel a maradék főzővizet. Sokkal finomabb lesz tőle a kelt tészta, ha a sima víz helyett azzal gyúrjuk be.
Mossad
Meglepő lehet, de nagyon jól lehet mosogatni a tészta főzővizével. A keményítő a vízben kioldódik és olyan, mint egy természetes mosószer. Egy szennyeződés sem áll ellent neki.