ACNEWS

Tilos lesz gázkazánnal fűteni az unióban

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Megszámolni se lehet már, mennyi tiltást vezetett be az unió. Most a gázkazánokra került a sor.
Hirdetés
Ad image

Megállapodásra jutott az Európai Tanács és a Parlament az épületek energiateljesítményéről szóló irányelvekkel kapcsolatban. Betiltják a fosszilis tüzelésű kazánokat.

Az EU célja, hogy kontinens szerte újítsák fel az épületeket, az új és felújított épületeknél pedig céltudatosabb energiahatékonysági követelményeket határozzanak meg a tagállamok.

A bejelentés szerint az üvegháztartású gázok kibocsájtásának egyharmadáért az épületek felelősek. Ha javul az épületek energiateljesítménye, akkor csökken a károsanyag-kibocsátás, és leküzdhető az energiaszegénység. Ezzel nagy lépéssel közelebb kerül az EU azon célkitűzéséhez, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet – áll a közleményükben.

A fő cél az lenne, hogy 2030-ra minden új épület zéró szennyezőanyag kibocsájtó legyen, és 2050-re pedig a meglévő épületállomány is zéró kibocsátású épületté alakuljon át.

Az új javaslat keretében fokozatosan kivezetnék a fosszilis tüzelőanyagokat az épületek fűtéséből. A fosszilis tüzelésű kazánok fokozatos kivonásának tervével kapcsolatban mindkét intézmény megállapodott abban, hogy a nemzeti épületfelújítási tervekbe belefoglalnak egy ütemtervet a fosszilis tüzelésű kazánok 2040-ig történő fokozatos megszüntetésére – írja a portfolio.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés