ACNEWS

Titokban kínai állampolgár lett az olimpikon testvérpár

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Kínában folytatják a pályafutásukat, ám ezzel milliókat buktak el.

Hirdetés
Ad image

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Kínában folytatják a pályafutásukat, ám ezzel milliókat buktak el.

Liu Shaolin Sándor és testvére, a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, akik korábban magyar színekben szereztek olimpiai bajnoki címet, már karácsonykor megkapta a kínai állampolgárságot.

Ősszel a hazai sajtó a két Liu országváltásáról volt hangos, hogy Kínában folytatják a versenyzést, ahova rokoni szálak kötik őket. A kínai sajtó állítása szerint gyorsított eljárásban hozták meg az állampolgársággal kapcsolatos döntést, így időben végbement az országváltás ahhoz, hogy ott legyenek a következő olimpián. Egy esetleges országváltás után ugyanis három évig nem indulhat a sportoló olimpián, ennyi „türelmi” időnek kell eltelnie a szabályok szerint. Ha viszont elhúzódott volna az ügy, akkor veszélybe került volna a Liu testvérek 2026-os szereplése, a következő, olaszországi téli olimpiáig – írja sportal.hu.

A kínai sajtó szerint a Liu testvérek Im Hjodzsunnal alkotnak majd csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot.

A testvérpár az ország váltással jelentős összeget hagy a magyar államkasszában, mivel nem jár majd nekik az olimpiai életjáradék.

(…) a harmincötödik életévének betöltését követő hónap 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként: a NOB által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon (…) első, második, vagy harmadik helyezést ért el” – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatójában.

A hangsúly a magyar állampolgárságon van, amit immár elveszítettek a sportolók. Mivel Kínában nem ismerik el a kettős állampolgárságot, ez nem jár majd a sportolóknak. Ráadásul nem is kis összegről van szó.

A jelenlegi szabályozás szerint, a havi járadék összege a KSH által megállapított átlagkereset összege jár egy aranyért. Ez 2021-ben bruttó 438 ezer forint volt. A második helyért az összeg 70 százaléka jár, míg a harmadik helyezésért a fele.

Ezek szerint Liu Shaoang havonta bruttó 1,314 milliót veszít (2 arany, 2 bronz), míg Liu Shaolin Sándor 657 ezer forintot hagy az államkasszában. Ez ugye éves szinten – hangsúlyozzuk, hogy a 2021-es átlag szerint – 15,7 és 7,8 millió. Az összeg amúgy minden évben növekszik, hiszen az átlagkereset is emelkedik. Persze ahhoz képest, amit nem kellett kifizetniük az országváltás miatt (2-3 száz millió…), és amit kapnak Kínában (sokszázmilliós szerződésekről hallani) ezek elhanyagolható összegek – tette hozzá a sportal.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés