ACNEWS

Tíz évesnél fiatalabb tornászokat tilos mérlegre állítani

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
A British Gymnastics által bejelentett új irányelvek értelmében csak a 10 évesnél idősebb tornászokat lehet mérlegre állítani. Őket is csak akkor, ha az illető beleegyezett.
Hirdetés
Ad image

Súlyos lelki problémákat okozott a fiatal torászok körében, ha súlyuk nem az edző által elvárt volt. Ezt zaklatásnak minősítették, ezért betiltották.

Az intézkedésekre egy 2022 júniusában készült elmarasztaló vizsgálat után került sor. Ez megállapította, hogy a brit torna lehetővé tette a fizikai és érzelmi bántalmazás kultúráját, és nem nyújtott biztonságos környezetet a tornászok számára. A gyermekeket testileg megszégyenítették, lekicsinyelték és bántalmazták.

Ennek értelmében az edzők ezután már nem „mérlegelhetik” a tornászokat, és biztosítaniuk kell számukra a megfelelő folyadékpótlást és illemhelyet. Az új irányelvek értelmében a tornászok nem kényszerülhetnek arra sem, hogy a torna miatt kihagyják a hivatalos iskolai oktatást.

Claire Heafford egykori tornász a CNN Sportnak elmondta, hogy a poszttraumás stressz szindróma tüneteit tapasztalta magán, mikor az 1990-es években a brit tornászként versenyzett. Állítása szerint fizikailag és érzelmileg is bántalmazták. A hozzájuk érkezett orosz edzőknek a technikai képessége és tapasztalata bár félelmetesen jó volt, de ez néha olyan hozzáállással párosult, hogy a sportolók árucikknek érezték magukat. Az Egyesült Királyságban csodálták és később utánozták ezeket az edzőket. A British Gymnastics se foglalkozott évtizedekig a panaszokkal.

Sarah Powell, a British Gymnastics vezérigazgatója elismerte, hogy a szervezet cserbenhagyta a tornasportot, és bocsánatot kért a sportág nevében. Úgy fogalmazott, hogy mindenekelőtt a tornászokkal mint emberekkel kell törődnünk, és az új irányelvek világossá teszik, hogy a tornában a legfontosabb az érintettek jóléte. Biztosítjuk, mondta, hogy mindenki megértse, mi az OK és mi nem, és segítünk megelőzni, hogy hasonló a jövőben nehogy megtörténjen – írta az edition.cnn.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés