ACNEWS

Tízszeresére nőtt a taposóaknák áldozatainak száma

Illusztráció Fotó: Képernyőkép / Youtube
Illusztráció Fotó: Képernyőkép / Youtube
Ukrajnában tízszer annyi ember halt meg vagy sérült meg taposóaknák és robbanószerkezet-maradványok által 2022-ben, mint az azt megelőző évben.
Hirdetés
Ad image

Több mint 600 dokumentált eset volt 2022-ben – jelentette a Nemzetközi Aknamentesítési Kampány a Taposóaknák Betiltásáért (ICBL) kedden Genfben.

A taposóaknákat az ellenséges erők előrenyomulásának megállítására helyezik el. Érintéskor felrobbannak. Az áldozatok 85 százaléka játszó gyermek és polgári személy, akik véletlenül rálépnek az utakon vagy a mezőkön. Az ottawai szerződés, amelyet 164 ország írt alá, 1999 óta tiltja a taposóaknákat.

Az ICBL jelentése szerint Ukrajna 2022. februári megszállása óta az oroszok 27 régióból tizenegyben helyeztek el taposóaknákat. Az információk szerint azonban Ukrajna is legalább egyszer – a Harkivi területen lévő Iszjumban – használta a fegyvert, amikor a terület orosz ellenőrzés alatt állt – írja a krone.at.

Oroszországgal ellentétben Ukrajna a szerződést aláíró államok egyike, és a 164 ország közül az egyetlen, amely megsértette a rendelkezéseket. Oroszország nem csatlakozott a szerződéshez, ahogy az USA és Kína sem.

Csak Szíriában haltak meg vagy sérültek meg többen taposóaknák által az előző évben, mint Ukrajnában: a jelentés szerint összesen 834-en. Még mindig 60 ország van taposóaknákkal szennyezve.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés