ACNEWS

Többet árt, mint használ: az egészséges életmód 5 hamis alapelve

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az egészséges életmód szabályai legalább olyan gyakran változnak, mint a ruha- és a táskadivat.
Hirdetés
Ad image

Harminc évvel ezelőtt még azt ajánlották, hogy a fogyáshoz igyunk ecetet, a szervezet lúgosításához pedig fogyasszunk szódabikarbónát. Napjainkra ezeknek az egészséges életmód tanácsoknak már minden aspektusát tanulmányozták. Bebizonyították, hogy valóban hasznosak-e. Egyáltalán nem. Az egészséges életmód napjainkban szentnek hitt alapelvei is gyakran ellentmondásosak. Sokszor teljesen haszontalanok, de egyes esetekben kimondottan veszélyesek is lehetnek.

  • A zabpehely a legjobb reggeli

Ez egy olyan szilárdan rögzült sztereotípia, hogy a legtöbb ember meg sem kérdőjelezi. A tudósok azonban úgy vélik, hogy a zabpehely mindennapos reggeli fogyasztása egyáltalán nem a legegészségesebb megoldás. Először is, ez a gabonapehely olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kalcium kimosódásához a szervezetből. Ezért kell tejjel kell kombinálni, és hetente legfeljebb 2-3 alkalommal szabad fogyasztani. Másodszor, a zabpehely nem biztosít hosszú ideig tartó jóllakottságot. Fogyastásától számított két órával később mindenki éhes lesz, ami azt jelenti, hogy a nap folyamán megnő a túlzott táplálékbevitel kockázata.

  • A sok nyers zöldség fogyasztása egészséges

Napi 400 gramm zöldség és gyümölcs valóban segít a gyomor-bél (gasztrointesztinális) rendszer megfelelő működésében, biztosítja a szükséges vitaminadagot, és segít az egészséges testsúly megtartásában. De itt is túlzásba lehet esni: a túlzott nyers zöldség fogyasztás a gyengébb gyomrú emberek esetében gyomorhuruthoz, puffadáshoz és a hasi fájdalmak súlyosbodásához vezet. Éppen ezért fontos kombinálni a nyers, valamint a párolt, főtt és sült zöldségeket. Sok gyümölcs egyébként hőkezelés után még egészségesebbé válik.

  • A cukor fogyasztása veszélyes

Az edzők és a bloggerek állítják, hogy mindössze három hónap cukor fogyasztása nélkül teljesen megváltoztatja mindenki életét: az elme tisztább lesz, az erek megtisztulnak, és az erő megnő. Azonban, a sztereotípiákkal ellentétben tanulmányok bizonyítják, hogy azok, akik édesség nélkül diétáznak, ötször nagyobb eséllyel omlanak össze, híznak el és szenvednek apátiától. A cukor nem drog, nem szabad hinni a divatbloggereknek. A legfontosabb dolog a fogyasztásában pusztán a mértékletesség. Egy szelet csokoládé naponta egyszer vagy egy sütemény hétvégenkét az agy táplálékává válik, energiát és jó hangulatot teremt – írja a Womanhit.

  • A növényi tejnél nincs jobb

A tejcukorral, a laktózzal szembeni laktózintoleranciát a felnőttek 15%-ánál diagnosztizálják. A többiek számára nincs értelme a tehéntejet növényi tejjel helyettesíteni. Először is, az analógok nem tartalmaznak kalciumot és egészséges zsírokat. Másodszor, az ilyen italokat gabonafélékből – rizs, zab és szója – állítják elő, így további szénhidrátterhelést jelentenek a szervezet számára. A növényi tejben lévő fitoösztrogének pedig a hormonális egyensúly felborulásához vezethetnek.

  • Irány az edzőterem

Mindenki azonnal induljon el, különben betegség, elhízás, apátia és halál vár rá. Ezekkel a felhívásokkal vannak tele közösségi oldalak és az edzők weboldalai. A tudósok pedig csak kapkodják a fejüket az ilyen ajánlásoktól. A kutatások szerint ugyanis a túlzott fizikai aktivitás problémákhoz vezethet a szív, az agy és a csontok törékenységében. Sokkal hasznosabbak a hosszú séták kényelmes tempóban, egy rövid reggeli torna, a nyújtás vagy a jóga. Ezek a típusú tevékenységek nem ártanak az egészségnek, hanem csak erősítik azt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés