ACNEWS

Kiderült, a fehér vagy a barna tojás a finomabb

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Tényleg betegséget terjesztenek a barna színű tojások? A fehérek az egészségesek? Ezeknek és a hasonló teóriáknak jártunk utána.
Hirdetés
Ad image

A tojásokat Magyarországon leginkább a méretük alapján szokták kategorizálni. Ezen belül létezik S, M, L és XL osztályozás. Azonban a tojások nemcsak a nagyságukban, de a színükben is eltérhetnek. Ezt, akik rendszeresen vásárolják, már észre vehették. Sőt, az is megfordulhatott a fejükben, hogy vajon van-e különbség az egyes színárnyalatok között. Talán más az ízük? A tápértékük? Ennek próbált utánajárni a Velvet egy, az IFL Scienceben megjelent tanulmány alapján.

Az interneten persze számtalan teória terjed, aminek a legtöbb esetben még távolról sincsen semmi köze a valósághoz. A tojások színe leginkább attól függ, hogy milyen fajtájú a tojó. Vagyis a világosabb tollazatú tyúkok jellemzően fehérebb, míg a sötétebb, barnás, vöröses tollazattal rendelkezők barnább tojásokat tojnak. A színük pedig semmilyen hatással nincs a tojások ízére. Érdekesség azonban, hogy míg Magyarországon a barnább változatukkal találkozunk sűrűbben, addig Amerikában, Japánban és a Skandináv országokban a fehér változatot kedvelik az emberek.

Közkedvelt tévhit, hogy a genetika mellett sok minden más is alakíthatja a tojások színét. Ilyen a tyúk kora, a stressz-szintje, a betegségei és a táplálkozása. Azonban a nemrég megjelent tanulmány ezeket mind megcáfolta. A kutatók külön kiemelték, hogy a fenti dolgok bár némileg tényleg hatással vannak a pigmentációra, de nem annyira, hogy attól kifehéredjen a tojás. Annak pedig, hogy a tyúk menyire boldogan él végkép semmi köze a tojás színéhez.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés