ACNEWS

Tombol a járvány – de senki nem veszi komolyan

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Brutális a járvány az országban. Százezrek fordulnak orvoshoz Coviddal vagy influenzával. Senki nem tanul belőle.
Hirdetés
Ad image

Tombol a karácsonyi bevásárlási láz is, tolonganak az emberek a plázákban, piacokon és buszokon. Mintha senkit se érdekelne, hogy hatalmas a járvány. Covid és influenza vetélkedik egymással – igen erős sikerrel…

Több mint 295 ezer páciens fordult orvoshoz az utóbbi egy hétben akut légúti fertőzés tüneteivel. A Nemzeti Népegészségügyi  és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatójában megjegyezték azt is, hogy az eddiginél jóval gyorsabban terjed az influenzaszerű tünetekhez köthető fertőzés, mint a korábbi években: közel tízezerrel nőtt egy hét alatt a betegséggel orvoshoz fordulók száma.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek 26,4 százaléka 14 év alatti gyermek volt; közel 32 százalék fiatal felnőtt, 29,4 százalék 35-59 éves, 12,3 százalék pedig 60 év feletti – közölték.

Az akut légúti fertőzéses betegek esetében a gyermekek aránya több mint 43 százalék, a fiatal felnőtteké pedig mintegy 25 százalék; 20,6 százalékuk 35-59 éves, 10,9 százalékuk pedig 60 év feletti – ismertették az adatokat.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az elmúlt héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról érkezett jelentés. Egy Baranya vármegyei óvódában 34 gyermek és négy dolgozó lázzal, köhögéssel járó megbetegedését jelezték, a laboratóriumi vizsgálatok a beküldött minták esetében influenza A pozitív eredményt adtak – ismertette az esetet az NNGYK.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés