ACNEWS

Jézus városában tombolnak a palesztinok

Nazaret Fotó: pixabay
Nazaret Fotó: pixabay
Netanjahu kormányának pillanatokon belül nemcsak a Hamász rakétáitól és a libanoni Hezbollah támadásaitól kellene tartania, hanem egy veszélyes belső fronttól is.
Hirdetés
Ad image

Izrael kilenc és fél millió lakosából majdnem minden ötödik palesztin – nem számítva a 2,3 millió gázai lakost és a több mint hárommillió ciszjordániait!

Az észak-izraeli Názáret város lakóinak száz százaléka palesztin. A gázai háború minden egyes napjával nő a kormánnyal szembeni dühük. Jézus Krisztus szülői városa megizzasztja Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányát. Dávid-csillag helyett palesztinbarát graffitik díszelegtek az itteni házak falán. A rendőrség átfestette a „Szabad Palesztina” feliratokat. A lakosság növekvő haragja azonban nem tűnt el – épp ellenkezőleg.

„A helyzet itt bármikor robbanhat” – mondja Suheil Diab, a város alpolgármestere. „A názáreti düh még mindig csak a föld alatt forrong”. De a két órányi autóútra délre fekvő Gázából érkező képek átbillenthetik a hangulatot.

Tömeges tüntetések, erőszakos zavargások, szabotázs: bármi elképzelhető, mondja Suheil Diab. „A názáreti társadalmi dinamikát nehéz megjósolni – és még nehezebb ellenőrizni”. Sokan emlékeznek itt 2000 októberére, amikor Názáretben tömegek szimpatizáltak a ciszjordániai fegyveres palesztin ellenállással (intifáda), és az izraeli rendőrség egyetlen nap alatt 13 embert lőtt le a városban.

„Izrael mindig is idegen testként kezelt minket, palesztinokat” – mondja Diab az óváros egyik szállodájának halljában. A rácsos ablakon keresztül harangok csengése és a müezzin hívása hallatszik. Názáretben keresztények és muzulmánok élnek egymás mellett. Zsidó látogatókat csak szombaton látni itt, amikor az ország többi részén zárva vannak az éttermek, és az izraeliek a názáreti kocsmákba özönlenek. A közeli légibázisról szíriai célpontok ellen támadásokat intéző vadászgépek dübörgése helyett hangos zene szól a sikátorokban – írja a Blick.

2018-ban például az izraeli kormány világossá tette az országban élő palesztinok számára, hogy mit gondol róluk. Törölték az arab nyelvet, mint hivatalos nemzeti nyelvet, a zsidó ünnepeket pedig nemzeti szimbólumként iktatták be. Ez sérti a közel kétmillió izraeli palesztin állampolgárt. A hivatalos okmányaikat, például a jogosítványukat pedig mindig a hónap 15-én állítják ki, hogy a rendőrség azonnal felismerje, hogy az adott személy palesztin izraeli.

„Mi vagyunk ennek a környéknek az indiánjai” – mondja Diab. „Már akkor itt voltunk, amikor 1948-ban megalapították Izraelt”. Az ország más részein élő sok palesztintól eltérően az ő népét nem űzték el innen északról. „És most attól félünk, hogy úgy járhatunk, mint az indiánok Amerikában”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés