ACNEWS

Tony Murphyt választották az Európai Számvevőszék új elnökévé

Az Európai Számvevőszék Tony Murphyt, a számvevőszék ír tagját választotta új elnökének - tájékozatott a luxembourgi székhelyű uniós számvevőszék kedden.

Hirdetés
Ad image

Az Európai Számvevőszék Tony Murphyt, a számvevőszék ír tagját választotta új elnökének – tájékozatott a luxembourgi székhelyű uniós számvevőszék kedden.

Murphy október 1-jén kezdi meg mandátumát az intézmény 12. elnökeként. Megbízatása három évre szól, a mandátum megújítható. Murphy az elnökségi tisztséget Klaus-Heiner Lehnétől veszi át, aki 2016 októbere óta töltötte be a hivatalt.

Az 1962-ben született új számvevőszéki elnök 2013-ban kapcsolódott az Európai Számvevőszék munkájába előbb kabinetfőnökként, majd 2017-től a számvevőszék piacszabályozás és versenyképes gazdaságért felelős IV. Kamarájának igazgatója volt.

A számvevőszéki tagok maguk közül választják meg az intézmény elnökét. Feladatai közé tartozik az intézmény szervezeti stratégiájának kialakítása, a tervezési és teljesítménymenedzsment, a kommunikációs és médiakapcsolatok fenntartása, a jogi kérdések és a belső ellenőrzés. Az intézmény külkapcsolatai során az intézmény képviseletét szintén az elnök látja el.

Az Európai Számvevőszék az Európai Unió független külső könyvvizsgálója. Jelentései és véleményei az EU elszámoltathatósági rendszerének részét képezik. Arra szolgálnak, hogy szükség esetén felelősségre vonják azokat, akik felelősek az uniós politikák és programok végrehajtásáért, köztük az Európai Bizottságot, más uniós intézményeket és szerveket, valamint a tagállamok kormányait. Az Európai Számvevőszék figyelmeztet a kockázatokra, ajánlásokat ad, rámutat a hiányosságokra és a bevált intézkedésekre, valamint tanácsokkal segíti a politikai döntéshozókat és a jogalkotókat az uniós szakpolitikák és programok irányításának javítására vonatkozóan.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés