ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Top 5 úti cél, ahol tuti megbetegedsz, ha vizet iszol

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

Ártalmatlan gyomorrontástól kezdve akár súlyos fertőzések kockázatával is fenyegethetnek kedvenc üdülőhelyeink.

Végre megérkeztünk álmaink nyaralására, erre váratlanul lebetegszünk: viszketni kezd a bőrünk, belázasodunk, vagy gyomorproblémák lépnek fel. Jobb esetben ez egy nap alatt átmegy rajtunk, de van, hogy az egész nyaralást egy külföldi kórházban töltjük. Az ártalmatlan gyomorrontáson kívül súlyos betegségeket kaphatunk el, úgy, mint a szalmonellamérgezést vagy a maláriát. Most a Forbes Advisor tanulmányából kiderült, hogy világszerte mely úti célok esetében nagy a fertőzések kockázata.

Egy 0-tól 100-ig terjedő skálán a legmagasabb megbetegedési kockázattal rendelkező úti célokat sorolták fel. Minél magasabb a pontszám, annál valószínűbb, hogy a turisták megbetegednek.

1. Punta Cana, Dominikai Köztársaság: 90,4

A Dominikai Köztársaságban található Punta Cana a 90 feletti pontszámmal az első helyen landolt. Az elemzés szerint az utazók közel 10 százaléka panaszkodik nyaralással kapcsolatos betegségekre. Az utazási tanácsok különböző, szúnyogok által terjesztett betegségekre figyelmeztetnek, mint például a malária, a chikungunya-láz, a dengue-láz és a Zika-vírus. A malária megelőzésére speciális tablettákat ajánlanak, illetve óva intenek a csapvíz megivására.

2. Sharm El Sheikh, Egyiptom: 83.5

Szintén népszerű a nyaralók körében az egyiptomi Sharm El Sheikh, amely elsősorban a különböző búvárközpontokról és all-inclusive szállodáiról ismert. Bár itt nincs maláriaveszély, annál valószínűbb, hogy gyomor-bélrendszeri megbetegedést kapunk el. Az index szerint az utazók az esetek közel 11 százalékában ételmérgezésre panaszkodnak. E-coli megbetegedésre is lehet számítani, aminek szövődménye lehet a veseelégtelenség kockázatával járó hemolitikus urémiás szindróma (HUS). A fertőzés forrásai Egyiptomban főként a nyersen fogyasztott gyümölcsök és zöldségek, valamint a nem kellően átsütött marha- és juhhús. Az élelmiszereket ezért csak teljesen megfőzve szabad fogyasztani, a csapvizet pedig ebben az esetben is kerülni kell.

3. Sal, Zöld-foki szigetek: 70,6

Sal szigete a Zöld-foki szigetek egyik legnépszerűbb szigete. Nem meglepő, hiszen kristálytiszta vizet és évi 350 nap napsütést kínál, ám mindezt nem minden látogató tudja felhőtlenül kiélvezni. Az index szerint az utazók több mint 11 százaléka panaszkodik betegségre, amit többek között a Shigella sonnei kórokozó okozott. Emiatt kerülni kell a csapvíz fogyasztását, illetve javasolt a malária elleni tabletták szedése.

4. Playa del Carmen, Mexikó: 63,8

Mexikó a negyedik és az ötödik helyen áll a betegségindexben, Playa del Carmen valamivel alacsonyabb pontszámot ér el. Az egész országban számos, szúnyogok által terjesztett betegség fenyegeti az utazókat: a chikungunya-láz, a dengue-láz, a leishmaniasis és a Zika-vírus veszélye is fennáll. Mexikóba öt védőoltás ajánlott, és az utazóknak az egész országban nem szabad csapvizet inniuk.

5. Cabo San Lucas, Mexikó: 63.3

Akárcsak Playa del Carmenben, a Cabo San Lucasban nyaralóknak sem szabad meginniuk a csapvizet. Ezzel a hasmenéses megbetegedések mellett a leptospirózis elkapását is elkerülhetik. A bakteriális fertőzés alkalmanként rágcsálók ürülékével szennyezett vízzel terjed, és ritka esetekben súlyosabb máj- és vesetüneteket is okozhat – írja a travelbook.de.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés