ACNEWS

Törölték a diplomamunkát egy cseh egyetemen

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
A ChatGPT-vel történt visszaélések miatt az egyetem nem készíttet diplomamunkákat a hallgatókkal. Más megoldást keresett, hogy a hallgatók a tudásukat bizonyíthassák.
Hirdetés
Ad image

Az őszi szemesztertől a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Kar hallgatóinak már nem kell diplomamunkát írniuk. Jiri Hnilica dékán szerint ennek az az oka, hogy elterjedt a mesterséges intelligencia és a szellemírók használata.

Az írásbeli szakdolgozatokat egy ún. alapképzés váltja fel. Az ok: a mesterséges intelligencia (Al) használatának masszív növekedése a diákok körében. A probléma abból adódott, hogy az AI-munkát nehéz vagy lehetetlen felismerni. „Ezért a klasszikus írásos művet egy új forma váltja fel, amelyben már egyértelmű lesz, hogy az a diák saját munkája” – mondja Jiri Hnilica dékán.

De nem csak a mesterséges intelligencia jelent nagy problémát, hanem a szellemírók is. „Jelenleg sokkal valószínűbb, hogy egy diák munkáját professzionális ügynökség végzi, mint a mesterséges intelligencia. Sajnos sok van belőlük” – magyarázza Hnilica. 

A gyakorlati alapképzés majd sokkal kevesebb teret enged a plágiumnak, és a hallgatók sokkal több hasznos tapasztalatot visznek magukkal az életbe. 

A szakmai gyakorlatra többek között az egyetem partnervállalatainál kerülhet sor. Hnilica nem tart attól, hogy a döntés miatt az iskola összeütközésbe kerülne a törvénnyel. A jelenlegi jogszabályok lehetővé teszik, hogy a meglévő szakdolgozatokat alapképzési projektekkel helyettesítsék – írta a blick.ch.

Volt egy német kísérlet, amiben a Bayerischer Rundfunk riportereinek mindössze három nap alatt sikerült megírniuk egy 40 oldalas diplomamunkát a ChatGPT segítségével. A Bambergi Egyetem (D) dékánja értékelte a dolgozatot. A szerkezetet és az írásmódot jónak találták, bár az AI „feltalált” néhány forrást.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés