ACNEWS

Trump akár a rácsok mögül is elnökölhet

Trump / Fotó: Shutterstock
Trump / Fotó: Shutterstock
Ha Trump tényleg börtönbe kerül, az sem akadályozná meg abban, hogy induljon az elnökválasztáson. Akár rácsok mögött is felesküdhetne.
Hirdetés
Ad image

Ahogy arról az AcNews is beszámolt, Donald Trumpot bűnösnek tartotta az esküdtszék – az ítéletet július 11-ig várhatóan kihirdetik. A volt elnök un. első alkalommal követett el bűncselekményt, így valószínűleg pénzbírsággal vagy próbaidőre felfüggesztett büntetéssel megússza. Az is lehetséges, hogy házi őrizetbe kerül.

Nem valószínű, hogy Juan Merchan bíró valóban börtönbüntetést szab ki Trumpra. De még ha végül rács mögé is kerül, ez nem zárja ki, hogy induljon Joe Biden ellen a novemberi elnökválasztáson. A jelöltekkel szemben csak néhány kritérium van, és még történelmi modellje is van a börtönből indított választási kampánynak. A szocialista Eugene Debs 1920-ban a börtönből kampányolt. Hároméves büntetését töltötte, mert arra buzdította támogatóit, hogy ellenezzék a sorozást az első világháború idején. Debs a szavazatok három százalékát szerezte meg az elnökválasztásért folytatott versenyben. Trump lenne az első elítélt jelölt, akinek valóban lenne esélye megnyerni az államfői tisztséget.

Elméletileg Trump a börtönben is letehetné elnöki eskűjét. Ez azonban számos gyakorlati kérdést vetne fel. Például a 77 éves férfi már most is élethosszig tartó személyi védelemre jogosult, mint volt elnök. Nem világos, hogyan lehetne ezt a börtönben megvalósítani.

De hogyan tudna hivatalos ügyeket intézni? A szakértők szerint elkerülhetetlen lenne az alkotmányos válság, és a börtönbüntetést fel kellene függeszteni, hogy Trump eleget tehessen elnöki feladatainak.

Trump minden bizonnyal megpróbálja a maga javára fordítani az ítéletet. Közvetlenül a kihirdetés után csapata adományokat kért támogatóitól. „Politikai fogoly vagyok” – írta a republikánus politikus egy e-mailben és a adománygyűjtő honlapján. „Egy manipulált boszorkányüldözési perben ítéltek el: Semmi rosszat nem tettem” – írta Trump. „De az önök támogatásával a történelem e pillanatában visszaszerezzük a Fehér Házat, és újra naggyá tesszük Amerikát”. Az adományozási weboldal ezt követően összeomlott – írja a krone.at.

Trump politikai ellenfelének, a hivatalban lévő Bidennek a kampánycsapata szintén arra szólította fel támogatóit, hogy elővegyék a hitelkártyájukat. „Elítélt bűnöző vagy sem, Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje” – írta a demokrata csapat. Trump az elítélése miatt valószínűleg rekordösszegű adományokat fog gyűjteni, és ezt a pénzt aztán a választási kampányra költheti. „Ha a tökéletes alkalomra vártál, hogy megtedd az első adományodat Joe Biden újraválasztási kampányának, akkor ma van itt az ideje” – folytatódott a közlemény.

Trump történelmi példaképe, Debs több mint 100 évvel ezelőtt szintén a választók mozgósítására használta elítélését. A szocialista támogatói az 1920-as választási kampányban „9653-as számú fogoly” feliratú gombokat viseltek. Hasonló, Donald Trump képmásával ellátott gombok most az eBay-en is felbukkantak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés