ACNEWS

Trump bűnös! Megkegyelmezhet magának elnökként?

Donald Trump / Fotó: Shutterstock
Donald Trump / Fotó: Shutterstock
Donald Trump bűnös. A volt amerikai elnök már elítélt bűnöző. Ennek ellenére indulhat az őszi elnökválasztáson.
Hirdetés
Ad image

Először fordul elő, hogy egy volt amerikai elnököt elítélnek. Donald Trumpot mind a 34 vádpontban bűnösnek találták a Stormy Daniels volt pornószínésznőnek történt hallgatási pénzfizetések eltitkolása miatt indított perben. Fellebbezni fog.

Az ítéletet Juan Merchan bíró július 11-én hirdeti ki. Trumpra többéves börtönbüntetés vár, amelyet felfüggeszthetnek. Pénzbüntetés vagy házi őrizet is lehetséges. Trumpot közmunkára is kötelezhetik.

Indulhat még az elnökválasztáson? Igen, indulhat. Trump fellebbezni fog az ítélet ellen – ügyvédje ezt már be is jelentette. És még ha az ítélet jogerős is lesz, akkor is indulhat a novemberi elnökválasztáson. Ha azonban megválasztják elnöknek, akkor nem fog tudni kegyelmet adni magának.

Trump „szégyennek” nevezi az ítéletet, és „manipulált eljárásról” és boszorkányüldözésről beszél. Az „igazi ítélet” a novemberi urnáknál fog megszületni – magyarázza. Támogatóit is adományozásra szólította fel. „Nagyon ártatlan ember vagyok” – mondja.

A republikánusok bírálják az ítéletet. A republikánus keményvonalas Jim Jordan „bohózatról” és „tisztességtelen perről” beszél. Trump fia, Donald Junior az X platformon szólal fel: „Micsoda baromság!”. Lánya, Ivanka pedig azt írja az Instagramon: „Szeretlek, apa”.  

Joe Biden amerikai elnök kampányolásra használja fel az ítéletet. „Csak egy módja van annak, hogy Donald Trumpot távol tartsuk az Ovális Irodától: a szavazóurnáknál” – írja privát X-fiókján. Kampánycsapata bejelentette, hogy a New York-i per megmutatta, hogy senki sem áll a törvények felett. „A fenyegetés, amelyet Trump jelent a demokráciánkra, soha nem volt még ilyen nagy”.

Lesz-e hatása az ítéletnek az elnökválasztásra? Ezt még nem lehet tudni. Trump most már elítélt bűnöző. Az ügyet azonban megpróbálja személyes előnyére fordítani és mozgósítani a támogatóit azzal, hogy a politikailag motivált igazságszolgáltatás áldozatának állítja be magát. Sok választó azonban valószínűleg szégyennek fogja tekinteni egy volt amerikai elnök első büntetőjogi elítélését. A legfrissebb közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy sok amerikai számára az ítélet nem valószínű, hogy nagyban befolyásolja a november 5-i választási döntésüket. Az ítéletnek azonban lehet hatása – különösen abban az esetben, ha nem valószínű, hogy börtönbüntetésre ítélik.

A volt elnöknek most egy hónapja van arra, hogy eldöntse, fellebbez-e. Feltételezhetően ezt fogja tenni. Ezt követően több hónapja lesz a fellebbezésre. A megfelelő eljárást tehát csak az elnökválasztás után vezetnék be. A választásokra november 5-én kerül sor – olvasható a Blick összeállításában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés