ACNEWS

Trumpot kizárták az elnökválasztásból

Donald Trump Fotó: Unsplash
Donald Trump Fotó: Unsplash
Az amerikai Colorado állam legfelsőbb bírósága döntött: Donald Trump nem lehet a republikánusok jelöltje az elnökválasztáson.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai Colorado állam legfelsőbb bírósága látványos ítélettel keltett feltűnést: kizárta Donald Trump volt elnököt a 2024-es coloradói elnöki előválasztásból. Az ok a 2021. január 6-i Capitolium elleni rohamban játszott szerepe, amikor is támogatói a választás elvesztése után – Trump által felbujtva – megrohamozták a kongresszus épületét.

A republikánus a bíróság döntése szerint a Capitolium-roham kapcsán tanúsított magatartásával kizárta magát az elnöki tisztségből. Neve ezért nem szerepelhet a szavazólapon Colorado államban.

Az alkotmány 14. kiegészítésében szereplő úgynevezett felkelési tilalom kimondja, hogy az államban nem tölthet be magasabb tisztséget olyan személy, aki korábban közhivatalnokként részt vett az állam elleni felkelésben. Bár a passzus említ néhány példát az ilyen magasabb tisztségekre, az elnöki tisztséget nem említi kifejezetten. Colorado állam legfelsőbb bírósága most azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy a záradék vonatkozik-e az elnöki hivatalra is – és arra a következtetésre jutott, hogy igen.

A bíróság döntése rendkívül szoros volt 4:3 arányban. Az ítéletet január elejéig felfüggesztik, hogy a feleknek legyen idejük fellebbezni.

Maga Trump az ítélet kihirdetésekor az iowai Waterloo-ban tartott kampányrendezvényen jelent meg. Az ítéletre egyáltalán nem reagált. Kampánycsapatának szóvivője közleményt tett közzé, amelyben az ítéletet „teljesen hibásnak” minősítette. „A demokrata párt vezetői paranoiásan rettegnek Trump elnök növekvő, domináns előnye láttán a közvélemény-kutatásokban” – folytatódott a közlemény.

Trump ügyvédei már előre bejelentették, hogy vereség esetén azonnal az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordulnak. A végső szó most valószínűleg ott hangzik el.

A coloradói legfelsőbb bíróság az első bíróság az Egyesült Államokban, amely az alkotmány megfelelő záradékát alkalmazza Trumpra. A New York Times szerint Minnesotában és New Hampshire-ben hasonló pereket eljárási okokra hivatkozva utasítottak el. Egy hasonló per még a michigani legfelsőbb bíróság előtt van folyamatban.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés