ACNEWS

2023. October 03.   |   Helga napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Tudod, mennyire tesz jót a napközbeni szundizás?

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Segít sokkal nyugodtabbá és produktívabbá válni.
Hirdetés
Ad image

Tudjuk, napközben aludni igazi luxus. Sokan végzik viszont otthonról a munkát vagy dolgoznak olyan helyen, ahol megszervezhetnek maguknak egy kis sziesztát. A tudósok úgy vélik, hogy egy 15 perces pihenő napközben rengeteget segít. Sokkal energikusabb és aktívabb leszel, könnyebben megbirkózol a munkával, de nem érzed majd magad fáradtnak.

Egy gyors délutáni szunyókálás segít jobban koncentrálni a fontos feladatokra is. Még Winston Churchill és Albert Einstein is ezt tette, hogy könnyebben végezhessenek el minél több feladatot. A szieszta segít az agy újraindításában, az észlelés tisztulásában. Lehet, hogy közvetlenül ébredés után egy kissé nyomottnak érzed majd magad, de hidd el, a következő fél órában visszatér az éberséged, és kitisztul a fejed.

Ez a fajta szünet különösen fontos akkor, ha kreatív munkát végzel. A tiszta receptorok segítenek, hogy új megközelítést alkalmazz a feladatok megoldásához. A nappali alvás csökkenti a stressz-szintet és növeli az endorfinok termelését. A napközben is alvó gyerekek éppen ezért nyugodtabbak és kevésbé nyűgösek – írja a womanhit.ru.

Annak érdekében, hogy a szieszta biztosan segítsen, be kell tartani néhány szabályt. A délutáni szunyókálás ideális időpontja 14:00 óra előtt van, ezért 15:00 óra után már ne sziesztázz. A legfontosabb, hogy 15-20 percnél többet ne aludj. Amennyiben túlléped ezt az időkeretet, a szervezeted mélyebb álomba merül. Ennek következtében ébredéskor nem életerő tombol benned, hanem a fejfájás és úgy érzed majd magad, mint akit összetörtek egy mozsárban. Tehát mindenképpen állítsd be az ébresztőórát.

Ugyanilyen fontos, hogy csendes és sötét helyiségben szunyókálj, mert az agyad csak így pihen igazán. Még egy tipp: igyál meg egy csésze kávét a szieszta előtt, a koffein ugyanis 20 perc múlva kezd el hatni. Pont akkor, amikor felébredsz, így kapsz még egy extra energialöketet. Ne kezdj el rögtön ébredés után aktívan tevékenykedni: adj magadnak tíz percet, hogy nyugodtan felébredj, nagyokat lélegezz és végezz néhány tornagyakorlatot, amilyen például a nyújtás.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés