ACNEWS

Tudta? A croissant nem is francia péksüti!

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Január 30-án van a nemzeti croissant-nap, amikor ezeket a péksütiket ünnepeljük. De elgondolkozott már azon, valójában honnan származik?
Hirdetés
Ad image

A croissantok sokak kedvencei, akár édes, akár sós finomság formájában. Puhák és vajasak lehetnek, bármilyen alkalomra tökéletesek. Néha önmagukban vagy csokoládéval kísérve fogyasztják az édesszájúak.

A január 30-i nemzeti croissant-nap alkalmából valószínűleg még sosem gondoltál arra, hogy honnan származnak ezek a pihekönnyű sütemények. Nem Franciaországból!

A sütemény valójában az ausztriai Bécsből származik. Az 1600-as évekből, amikor a Török Birodalom ostrom alá vette az európai várost.

Amikor legyőzték a török Oszmán Birodalmat, a siker emlékére félhold alakú süteményeket készítettek. Az 1770-es években Marie Antoinette mutatta be a süteményt a franciáknak, akik „croissant”-nak nevezték el.

De csak 1837-ben jelent meg először a croissant egy párizsi pékségben. August Zang osztrák tüzértiszt alapított egy bécsi pékséget a francia fővárosban. A pékség bécsi szakembereket szolgált ki. Az 1880-as évek végére a croissant eléggé meghonosodott ahhoz, hogy a reggeli alapanyagává váljon – írja a DailyStar.

Bár a legtöbb ember azt hiszi, hogy a croissant francia, valójában csak valamivel később került a francia pékségekbe, ahol a receptet megváltoztatták, és leveles tésztát használtak. Az 1910-es évekre megszületett a modern croissant. És mindössze 10 évvel később, az első világháború idején a péksütemény a tömegek számára is elérhetővé vált.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés