ACNEWS

Túl drága a Buckingham-palota őreinek sapkája

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Egyre többe kerülnek a Buckingham-palota őreinek medvebőr sapkái. 10 év alatt 1 millió fontjába került a brit adófizetőknek.
Hirdetés
Ad image

Egy vagyont fizetnek Angliában az adófizetők a Buckingham-palota előtt ácsorgó őrök sapkájáért. A brit védelmi minisztérium adatai szerint csak az őrök medvebőr sapkájáért 10 év leforgása alatt 1 millió fontot, körülbelül 470 millió forintot kellett kicsengetniük az adófizetőknek. Azaz évente 47 millió forintba kerülnek a fejfedők.

A DailyStar információi szerint ezalatt a 10 év alatt minden egyes sapka 2000 fontba (kicsit több mint 937 ezer forint) került. De nem ez az egyetlen gond. Ezek ugyanis kanadai barnamedvék valódi bundájából készültek, ami a Peta állatjogi aktivistái szerint nemcsak kegyetlen, de pénzügyileg is felelőtlen dolog állandóan ezeket használni.

Éppen ezért Elisa Allen, a szervezet munkatársa felszólította a védelmi minisztériumot, hogy ne pazarolja tovább az adófizetők pénzét és térjenek át a műszörmére. „A kormánynak figyelembe kell vennie a lakosság kívánságát. Fel kell hagynia a kegyetlen, kanadai medvevadászat támogatásával, amikor ingyen is hozzájuthatna gyönyörű műszőrmékhez” – fogalmazott az aktivista. A minisztérium válasza szerint ők nyitottak lennének egy alternatív megoldásra, abban az esetben, ha azok megfelelnek a szükséges követelményeknek. Azaz átmennek a biztonsági és tartóssági teszteken. Aminek eddig egyetlen műszőrme sem felelt meg.

Ezeket a sapkákat egyébként a királyi gárda ünnepi eseményeken viseli. A gond csak az, hogy a jellegzetes fejfedők ára az egekbe emelkedett. 2022-ben ugyanezekért egyenként 1560 fontot fizetett az állam, azonban 2023-ra 2040 fontba kerülnek már. Ez 30 százalékos áremelkedésnek számít. A műszőrmére való átállás sokkal olcsóbb lenne, de a hagyományőrzők szerint a prémek sokkal tovább tartanak és jobb minőségűek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés