ACNEWS

Tusk tombol: visszadobtak a németek egy családot a lengyeleknek

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Németország és Lengyelország között vita alakult ki egy afganisztáni menedékkérő család miatt. Donald Tusk tombol.
Hirdetés
Ad image

A lengyel határőrök azzal vádolták német kollégáikat, hogy a határátlépés után a családot a velük való konzultáció nélkül visszavitték a szomszédos országba.

„A külföldiek Lengyelországba (Osinow Dolny községbe) történő átszállítását a német rendőrség a két szolgálat közötti együttműködés elveinek megsértésével és az átszállítási törvény ellenében hajtotta végre” – magyarázta hétfőn a lengyel fél. „A német hatóságok nem hozhatnak ilyen döntést önkényesen” – folytatták.

A lengyel média szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a határhoz közeli Osinow Dolny településen megjelent egy német rendőrautó, és otthagyott egy migránscsaládot.

„Hamarosan beszélni fogok Scholz kancellárral a német rendőrség és egy migránscsalád között a mi oldalunkon történt elfogadhatatlan incidensről” – jelentette ki felháborodva Tusk lengyel miniszterelnök az X-en.

A német rendőrség közleményében azt írta, hogy az ideiglenesen újra bevezetett belső határellenőrzés részeként a rendőrök június 14-én a brandenburgi Altmädewitz közelében a kora reggeli órákban megállítottak egy öttagú afgán családot, akik engedély nélkül próbáltak bejutni az országba. A család a felnőttek esetében lengyel menekültügyi igazolványt, a gyermekek esetében pedig lengyel hazautazási engedélyt vitt magával; a német tisztviselők előtt nem fogalmaztak meg menedékkérelmet. A jogi helyzet szerint ezért vissza kellett őket küldeni Lengyelországba – számolt be róla a krone.at.

A német rendőrség szerint a lengyel határrendőrséget a swieckói közös műveleti központon keresztül értesítették arról, hogy át akarják adni a családot. „Mivel a lengyel fél részéről több órán keresztül nem érkezett válasz, még kérésre sem, a rendőrök úgy döntöttek, hogy a családot egy járőrrel a Hohenwutzen melletti német-lengyel határra viszik, hogy onnan kiadják őket Lengyelországnak”.

Mivel a gyerekek az út során rosszullétre panaszkodtak, úgy döntöttek, hogy Osinow Dolny faluban egy gyógyszertárba mennek elsősegélyt nyújtani. A két ország képviselői ma, azaz kedden akarnak tárgyalni az esetről.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés