ACNEWS

Tűzszünet: egy izraeli három palesztint ér

Fotó: YouTube/7NEWS Australia
Fotó: YouTube/7NEWS Australia
Izrael és a Hamász megegyezett. Az izraeli kormány kedd este el is fogadta. Legalább ötven túszt és háromszor annyi palesztin foglyot engednek szabadon. Emellett tűzszünet is lesz.
Hirdetés
Ad image

Az Izrael és a Hamász közötti túszalkut véglegesítették. A Hamász legalább 50 izraeli túszt enged szabadon. Az izraeli média szerint ezek között 30 gyermek, 8 anya és 12 másik nő van. A Vöröskereszt meglátogatja a megmaradt túszokat, és gyógyszerrel látja el azokat, akiknek erre szükségük van.

Cserébe négynapos tűzszünet lesz. Izraelnek napi hat órán át tartózkodnia kell a légi közlekedéstől a Gázai övezetben. A „pihenőnapokon” Izrael engedélyezi az üzemanyag és segélyek szállítását a Gázai övezetbe. Az izraeli média szerint ez teherautók százait érinti majd – írja a blick.ch

A megállapodás része az Izraelben lévő palesztin foglyok szabadon bocsátása. A tűzszünet minden napján 12-13 túszt és háromszor ennyi palesztin foglyot, azaz összesen 150-et engednek szabadon. Ők visszatérhetnek azokra a helyekre, ahol letartóztatásuk előtt éltek – beleértve Ciszjordániát is.

Az egyezség a meghosszabbítás lehetőségét is tartalmazza. Ennek értelmében a Hamásznak fel kell kutatnia mintegy 30 túszt, akiket a Hamász szerint az Iszlám Dzsihád tart fogva – és minden további napon további tíz túszt kell szabadon engedniük. Így akár 80 túsz cseréje is megvalósulhat. Cserébe Izrael túszonként három foglyot is elengedne a hosszabbítás idején.

A tűzszünet és a túszcsere után Izrael azt tervezi, hogy folytatja szárazföldi offenzíváját a Gázai övezetben. Jelen állás szerint október 7. óta több mint 14 ezer palesztin halt meg izraeli támadásokban. Közülük több mint 5600-an gyerekek voltak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés