ACNEWS

Ügyvédjeivel vonul dutyiba a korrupt pesti rendőrtiszt

Az alezredes pénzért adott ki adatokat a nyilvántartásból.

Hirdetés
Ad image

Az alezredes pénzért adott ki adatokat a nyilvántartásból.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa egy rendőrségi adatokkal kereskedő volt rendőrtisztet. Az ügy további nyolc vádlottja a két ügyvéddel egyetemben felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést kapott.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint, az ügy egyik fő vádlottja 11 éve alezredesként dolgozott az egyik kerületi kapitányságon az elkövetés idején. Pénzért cserébe rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat alkalmanként a budapesti ügyvéd ismerőseinek, és azok ügyfeleinek – írja a 24.hu.

Előfordult, hogy a főtiszt pénzért cserébe, magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak, környezettanulmányt készített róluk, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók egykori házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben, a rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott. Illetve egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. Ez olyan jól sikerült, hogy a feljelentése alapján indult büntetőeljárásban három embert is alaptalanul tartóztattak le.

A volt főtiszt a vád szerint szintén egykorirendőrtársával azt a látszatot keltette egy vállalkozó előtt, hogy egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy különböző engedélyeket adjanak ki neki. De a vád tárgyát képezte egy olyan eset is, amelyben egy másik volt hivatásos rendőr pénzért elintézte, hogy egy civil soron kívül fegyvertartási engedélyhez jusson.

A 13 vádlott között 5 rendőr, 2 ügyvéd és 6 civil szerepelt. Közülük 4 rendőr 2-4 év közötti letöltendő börtönt, valamint pénzbüntetést kapott, vagyonukat elkobozták. Az ötödik rendőrre és a két ügyvédre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést is kiszabtak. Az ügy civil vádlottjai is felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az nem jogerős.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés